Delphi - Hogyan publikáljuk ADO-val készült alkalmazásainkat?

forráskód letöltése
Miután elkészítettünk egy ADO alapú alkalmazást, nincs más dolgunk, mint azt beüzemelni a felhasználó gépén. Azonban mi a garancia arra, hogy az valóban futni fog az adott gépen? Mai cikkünkben megismerhetünk pár tanácsot, melyek segítségével könnyedén publikálhatjuk ADO-val készült alkalmazásainkat, valamint rugalmasabbá tehetjük a későbbi továbbfejlesztéseket.
Amikor sikeresen befejezzük egy ADO (ActiveX Data Object) alapú program készítését, az esetek döntő többségében programunk egyetlen exe-ből fog állni. A Delphi a futtatáshoz szükséges egyéb állományokat mind ebbe integrálja bele. Mikor felmásoljuk azt a felhasználó gépére, rögtön az operációs rendszer szintjén akadályokba ütközhetünk, ugyanis a Windows 98-nál régebbi Windows verziók nem támogatják az ADO használatát. Ehhez fel kell telepítenünk az MDAC (Microsoft Data Access Components) 2.1-es, vagy annál régebbi verzióját. Mindehhez, amennyiben Windows 95 alá szeretnénk telepíteni, le kell töltenünk a Microsoft honlapjáról a DCOM95 nevű programot, mely feltelepíti az MDAC-ot. A következő linken érhetjük el mindezt:
http://www.microsoft.com/com/dcom/dcom95/download.asp
A mellékelt példaprogramban megtudhatjuk, hogyan kérdezhetjük le azt programból, hogy milyen operációs rendszer fut az adott gépen.
Azonban nem csak a fenti fájl letöltésével kerülhet fel a felhasználó gépére az MDAC, hanem az Internet Explorer 5-ös, vagy annál nagyobb számú verziójával is, amely tartalmazza azt. Annak a megállapítására, hogy milyen verziójú IE van telepítve az adott gépre, szintén a példaprogramban találunk példát.
A feltelepített ADO verziószámát is megtudhatjuk a példában bemutatott módszer segítségével.
Az ADO alapú programok esetén a kapcsolatot az adatbázis és a Delphi között az ADOConnection komponens biztosítja. Ennek ConnectionString property-jén keresztül lehet beállítani a használni kívánt adatbázis motort, az adatforrás (szerver) nevét, a bejelentkezéshez használt felhasználónevet és jelszót, valamint az adattáblát. Miután felépítettük a kapcsolatot, létrejön egy sztring, melyben szöveges formában, pontosvesszővel elválasztva lesznek eltárolva a kapcsolat jellemzői. Azonban, ha rugalmasak akarunk lenni, nem „égetjük bele” a programkódba ezt a string-et, hanem helyette már a kapcsolat felépítésének kezdetekor a Use Data Link File-t, azaz az UDL fájlok használatát választjuk. Ebben az esetben egy szöveges fájl fogja tartalmazni a kapcsolat felépítéséhez szükséges paramétereket, így azt könnyen, bármilyen szövegszerkesztő programmal módosíthatjuk. Így programozás nélkül megoldható a Connection String megváltoztatása, amennyiben megváltozik az adatforrás vagy adattábla neve, esetleg a belépéshez használt felhasználónév vagy jelszó. A létrehozott UDL fájlra kattintva ugyanazt a Windows-os szerkesztőfelületet kapjuk, mintha a kapcsolatot Delphi-ből építettük volna fel. A Provider-nél a használni kívánt adatbázismotort, a Data Source-nél az adatbázis elérési útvonalát kell megadnunk. A kapcsolatot rögtön le is tesztelhetjük a Kapcsolat tesztelése gomb segítségével. A cikkhez mellékelten találunk egy UDL fájlt, melyben egy ACCESS adatbázishoz csatlakozunk. Kattintsunk a fájlra, és a megjelenő ablakban a Kapcsolat fülnél állítsuk be a saját elérési útvonalunkat.