Delphi - TListView komponens újdonságai a Delphi 5-ben

TListView 1. rész

forráskód letöltése
Ebben a cikkben a TListView komponens néhány újdonságát vesszük szemügyre, melyek a Delphi 5-ös verziójától kezdve találhatók meg. Az egyik lényegi újdonság, hogy mostantól a TListView-nek nem csak a fő elemeihez rendelhetünk képet, hanem a rész elemekhez is, melyek csak a részletes nézetben (ViewStyle=vsReport) láthatók.

Ezt megtehetjük akár fejlesztési időben, akár programból is. Fejlesztési időben az Items property-n keresztüli elem felvételnél az ImageIndex ablakba írhatjuk a kívánt kép sorszámát.

Ugyanez programból így nézne ki:

A második elem első rész eleme a tizenötödik kép legyen:
ListView1.Items[1].SubItemImages[0]:=14;

A ListView aktuálisan kiválasztott elemének második rész eleme az első kép legyen:
ListView1.Selected.SubItemImages[1]:=0;


Szintén újdonság a HoverTime property, melynek használata összefügg a HotTrack property-vel.

Ha a HotTrack property igaz, akkor ha a felhasználó az egérrel egy a TListBox-ban található elem fölé áll, akkor az automatikusan kiválasztott lesz, ha a HoverTime property-ben megadott idő letelik. Így tehát egér kattintás nélkül is képesek leszünk egy-egy elemet kiválasztani.
A HoverTime-ban az időt ezredmásodpercben kell megadni. Vagyis ha itt 500-at állítunk be és a HotTrack is igaz, akkor ha egy elem fölé állunk az egérrel és nem mozdítjuk azt, akkor fél másodperc múlva az adott elem automatikusan kijelölt lesz.


Ha a GridLines logikai típusú property-t állítjuk igazra, akkor a TListView komponens elemei egy táblázatba kerülnek, mintha csak egy TStringGrid, vagy TDBGrid komponenst látnánk.


Ha a ViewStyle property értéke vsIcon, vagy vsSmallIcon értéken áll, akkor lehetőségünk nyílik arra, hogy tetszőleges területet szabjunk meg a komponens számára, mint munkaterület. Ettől kezdve csak az általunk megadott téglalapban elhelyezkedő formában láthatók a TListView komponens elemei.

Ennek a munkaterületnek a határvonalait meg is jeleníthetjük, ha a ShowWorkAreas property-t igaz értékre állítjuk.

TListView cikksorozat

TListView komponens újdonságai a Delphi 5-ben - TListView 1. rész

TListView komponens újdonságai a Delphi 5-ben - TListView 2. rész