Windows - PHP futtatása IIS 6 alatt

forráskód letöltése
Ha PHP nyelven kívánunk webes alkalmazásokat készíteni, akkor megvan a lehetőségünk arra, hogy mindezt IIS szerveren is megvalósítsuk, vagyis a PHP telepíthető az IIS-re. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen teendőket kell elvégezni ahhoz, hogy az IIS képes legyen PHP kódot futtatni.
Az első teendő, hogy látogassunk el az alábbi weboldalra, és töltsük le a PHP legfrissebb stabil telepíthető verzióját (jelenleg PHP 4.3.2 verzió). Válasszuk a Windows Binaries verziók közül a zip változatot, amely minden szükséges komponenst tartalmaz. (Ha CGI módban szeretnénk telepíteni a PHP-t, akkor töltsük le a futtatható verziót, és a varázsló segítségével a CGI módú telepítés automatikus, azonban a kiterjesztéseket a varázsló nem telepíti.)
http://www.php.net/download
Csomagoljuk ki a letöltött PHP verziót pl. a C:\PHP mappába.
PHP telepítése CGI futtatható módban
Ha CGI módban szeretnénk a PHP-t használni, akkor a telepítést egyszerűen úgy is elvégezhetjük, ha a futtatható verziót töltjük le a zip helyett, és a telepítést a varázsló automatikusan elvégzi, azonban a PHP kiterjesztéseket nem telepíti.
 • Nyissuk meg az IIS kezelőt az Administrative Tools -> Internet Information Services (IIS) Manager elindításával.
 • Válasszuk ki a kívánt számítógépet, majd kattintsunk a Web Services Extensions-ra, majd válasszuk az Add a new Web service extension...-t.
 • A kiterjesztés nevének adjuk meg azt, hogy PHP, és a szükséges fájlok listájába vegyük fel a PHP telepítési könyvtárából a php.exe állományt.
 • Hozzunk létre egy mappát a c:\inetpub\wwwroot mappa alá, és legyen a neve phpscript.
 • Az IIS kezelőben válasszuk ki az alapértelmezett weboldalt, és az újonnan létrehozott mappának nézzük meg a tulajdonságait a jobb egérgomb menüből a Properties-t választva.
 • Az új dialógusablakban kattintsunk a Create-re, majd a Configuration-ra, és ha nem létezik php megfeleltetés, akkor az Add... segítségével hozzunk létre egyet. Az Executable mezőbe írjuk azt, hogy C:\PHP\php.exe, és az Extensions-hoz pedig azt, hogy ".php".
 • Fogadjuk el a beállításokat OK-kal.
PHP telepítése ISAPI módban
Az ISAPI mód viszonylag új a PHP-ben, kevésbé tartják stabilnak, de ez az újdonságából fakad. Teljesítményben azonban messze eredményesebb, és biztonságosabb is a CGI változatnál.
 • Másoljuk a telepített mappából a php.ini-recommended állományt a %WINDIR% mappába php.ini néven.
 • Másoljuk a php4ts.dll állományt a system32 mappába.
 • Az előbbiekben ismertetett módhoz hasonlóan az IIS kezelőben vegyünk fel új Web Service Extension-t, csak a neve most legyen PHP-ISAPI, és a szükséges fájl, a C:\PHP\sapi\php4isapi.dll legyen.
 • A CGI változatnál ismertetett módon hozzunk létre kiterjesztés megfeleltetést a ".php" kiterjesztéshez, de a megfeleltetett állomány a C:\PHP\sapi\php4isapi.dll legyen.
Ha szeretnénk PHP kiterjesztett függvényeket használni, akkor a %WINDIR% mappában elhelyezett php.ini állományban az extension_dir beállításban adjuk meg a C:\PHP\extensions mappát, és az adott kiterjesztés dll-ek bekapcsolásához távolítsuk el a megjegyzés jelet előlük.

Példa
<?php
echo "Helló, Én egy PHP szkript vagyok!";
?>
A mellékelt példaállományt másoljuk be a php script mappába, és teszteljük le a szervert, lekérve a helloworld.php állományt.