Delphi - Állományok, objektumok, rendszerbeállítások

Install Shield for Delphi 7 3. rész

forráskód letöltése
Ebben a részben folytatjuk a súgókészítést az Install Shield második és harmadik pontjával. Megismerkedünk a Specify Application Data és a Configure the Target System részek lehetőségeivel.
Specify Application Data
A Specify Application Data részben a telepítendő állományokat adhatjuk meg. Itt van lehetőségünk beállítani, hogy az egyes telepíthető összetevők milyen állományokat tartalmazzanak, valamint hogy alkalmazásunknak milyen egyéb állományokra, objektumokra van szüksége.
Files
Ebben a szakaszban adhatjuk meg, hogy az egyes telepíthető elemek milyen állományokat tartalmazzanak. Azt a telepíthető elemet, amit éppen konfigurálni akarunk, a jobb oldalon megjelenő ablakrész tetején elhelyezkedő ComboBox-ban választhatjuk ki.
Alatta két Windows Intéző-szerű ablakrész látható. A felső kettő saját számítógépünk könyvtárait és állományait mutatja. Az alsó a telepítőprogramban elhelyezett könyvtárakat és állományokat mutatja. A 4 ablak között drag & drop technikával mozgathatjuk az állományokat.
Files and Features
Ebben az ablakban egy állományösszesítőt láthatunk, telepíthető részekre lebontva.
Objects/Merge Modules
Ebben a pontban adhatjuk meg, hogy a telepítőprogram saját alkalmazásunkon kívül milyen egyéb objektumokat, kiegészítéseket telepítsen.
Itt adhatjuk meg például, hogy alkalmazásunkkal együtt a BDE is telepítésre kerüljön.
Az Install Shield Objects/Merge Modules ablakban láthatóak az objektumok. Ha valamelyiküket be akarjuk építeni a telepítőbe, akkor az előtte lévő négyzetet ki kell pipálnunk. Ha egy objektum több alrészből áll, akkor előfordul, hogy a négyzet bejelölése után egy varázslóval találkozunk.
Ha olyan objektumra van szükségünk, ami nem szerepel a listában, akkor az egér jobb oldali gombjával kattintsunk valamelyik objektumon, majd a megjelenő helyi menüben válasszuk a Browse for Merge Module elemet.
Ha az egér bal oldali gombjával rákattintunk egy objektumra, akkor az alatta lévő ablakban kapunk lóra egy leírást, a tőle jobbra elhelyezkedő ablakban pedig kiválaszthatjuk azokat a telepíthető összetevőket, amellyel együtt az adott objektumot telepíteni akarjuk.
Dependencies
Ez a funkció csak az Install Shield teljes verziójában érhető el.
A továbbiakban áttérünk a hármas pontra.
Configure theTarget System
Ebben a szakaszban a célszámítógépen végzendő Registry, Ini állomány-módosításokat adhatjuk meg. Lehetőségünk van megadni a telepítendő ikonok helyét a Start menüben, valamint hozzárendelni alkalmazásunkat egy megadott kiterjesztéshez.
Shortcuts/Folders
Ebben a pontban a Start menüben elhelyezendő ikonok helyét és nevét adhatjuk meg. Az ikonok és helyük szerkesztését az egér jobb oldali gombjával előhívható helyi menükkel végezhetjük.
Ha a Start menü szerkezetében kiválasztunk egy elemet, akkor a jobb oldalon elhelyezkedő ablakban beállíthatjuk annak tulajdonságait.
Tulajdonságok:
 • Description: Leírás.
 • Arguments: A program parancssori argumentumai.
 • Target: Az ikon által megnyitandó állomány.
 • Icon File: Az ikont tartalmazó állomány.
 • Icon Index: Az ikon indexe az ikont tartalmazó állományon belül.
 • Run: Azt adhatjuk meg, hogy az alkalmazás normál, minimalizált, vagy maximalizált ablakban fusson.
 • Working Directory: Az alkalmazás munkakönyvtára.
 • Hot Key: Az alkalmazást indító forró billentyű.
 • Comments: Megjegyzés.
Registry
Az ablak tetején elhelyezkedő ComboBox-ban választhatjuk ki a telepítendő összetevőt.
Az alatta elhelyezkedő két ablakban saját számítógépünk (Source) Registry beállításait láthatjuk. Ebből az ablakból drag & drop technikával másolhatunk át kulcsokat az alsó két ablakba, amelyek a célszámítógépet (Destination) képviselik.
ODBC Resources
Ebben a pontban a telepítendő ODBC összetevőket választhatjuk ki. Úgy tudunk kiválasztani egy összetevőt, hogy az előtte elhelyezkedő négyzetet kipipáljuk.
Ha rákattintunk egy kipipált elemre, akkor az alsó ablakban beállíthatjuk a tulajdonságait.
INI File Changes
Itt alkalmazásunk INI állomány-összetevőit konfigurálhatjuk. A műveletek elvégzéséhez az egér jobb oldali gombjával előhívható helyi menüt kell használnunk.
File Extensions
Alkalmazásunkhoz kiterjesztéseket rendelhetünk hozzá. A megadott kiterjesztésű állományokat az operációs rendszer az általunk megadott alkalmazással fogja megnyitni.
Új kiterjesztés hozzáadásához használjuk az egér jobb oldali gombjával előhívható helyi menüt, majd válasszuk a New Extension menüpontot.
Ha kiválasztunk egy létrehozott kiterjesztést, akkor a jobb oldali ablakban beállíthatjuk annak tulajdonságait.
 • ProgID: Az alkalmazás egyedi azonosítója.
 • ProgID Description: Leírás.
 • Feature: Megadhatjuk, hogy a hozzárendelés melyik telepíthető összetevő telepítésekor jöjjön létre.
 • File: A megadott kiterjesztésű állományt megnyitó alkalmazás.
 • Command: A Contect menüben megjelenő menüpont felirata.
 • Arguments: Parancssori argumentumok.
 • Icon File: Az állománytípushoz rendelt ikont tartalmazó állomány.
 • Icon Index: Az ikon indexe az Icon File-ban megadott állományon belül.
Environment Variables
A funkció csak az Install Shield teljes verziójában használható.

Install Shield for Delphi 7 cikksorozat