Windows - Active Directory alkalmazási módban

ADAM 1. rész

Azoknak a szervezeteknek, amelyeknek rugalmas címtártámogatással rendelkező alkalmazásokra van szükségük, megoldást jelent az Active Directory alkalmazás mód (ADAM). Az ADAM egy LDAP címtárszolgáltatás, amely felhasználói szolgáltatásként fut. Cikksorozatunkban bemutatjuk a szolgáltatást.
Az Active Directoy Application Mode (ADAM) egy része a Microsoft teljesen integrált Windows 2003-ban elérhető címtárszolgáltatásának, és speciálisan a címtárhasználó alkalmazáskörnyezet számára készült. Az ADAM operációs rendszer-független szolgáltatásként fut, így nem szükséges tartományvezérlőn telepíteni. Az operációs rendszertől független futtatás azt jelenti, hogy az ADAM több példánya is futhat egy szerveren egymás mellett, és valamennyi példány függetlenül konfigurálható.
Az ADAM áttörést jelent a címtárszolgáltatás technológiában, mivel rugalmasságot biztosít, és segít a különféle szervezeteknek, hogy elkerüljék a túlzott infrastruktúrából adódó költségeket.
Az ADAM letölthető az alábbi oldalról:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=9688F8B9-1034-4EF6-A3E5-2A2A57B5C8E4&displaylang=en
Az ADAM egyaránt rendelkezik funkcionális és műveleti előnyökkel a fejlesztők számára.
Az ADAM funkcionális előnyei
 • Az ADAM ugyanazt a címtár-szolgáltatási technikát használja, mint az Active Directory. Ez azt jelenti, hogy létezik egy általános keretrendszer a NOS (Network Operating System) AD és az ADAM számára egyaránt.
 • Ugyanazon címtár-technológia használata által növelhető a tervezés és kódolás újrahasználhatósága az AD és az ADAM között.
 • Az ADAM növeli a címtár skálázhatóságát azáltal, hogy különválasztja a hálózati operációs rendszer-szolgáltatásokat az alkalmazásszolgáltatásoktól.
 • Az ADAM több példányban képes futni egy szerveren.
 • Minden ADAM példánynak különálló sémája van, az AD-tól függetlenül.
 • Az ADAM használni tudja az X.500-stílusú elnevezési környezetet.
 • Az alkalmazási környezet biztonságának növelése érdekében az ADAM képes használni a Windows biztonsági képességeit a hitelesítéshez, és a hozzáférés-vezérléshez.
 • Az ADAM fejlesztés megjelenhet Windows XP Professional alatt ugyanúgy, mint a Windows 2003 szerver rendszercsalád alatt.
ADAM műveleti előnyök
 • Az ADAM-ot könnyű üzembe helyezni. A telepítés és a beállítás rendkívül egyszerű.
 • Az ADAM anélkül telepíthető, hogy bármi hatással lenne az Active Directory-ra.
 • Az ADAM újratelepíthető, vagy újraindítható reboot nélkül.
 • Az ADAM ugyanazt az adminisztrációs modellt használja, mint az AD.
 • Az ADAM növeli a megbízhatóságot, mivel különválasztja az alkalmazás címtárszolgáltatást a hálózati operációs rendszer címtárszolgáltatásától.
Az ADAM-nak nem szükséges erdő, tartomány vagy tartományvezérlő. ADAM-ot telepíthetünk akár tartományvezérlőre, tagkiszolgálóra vagy munkacsoport tagra.
Az ADAM egy Active Directory mód, amely címtárszolgáltatást nyújt az alkalmazásoknak
Az ADAM dedikált címtárszolgáltatást nyújt az alkalmazások számára. Adattárolót és szolgáltatásokat nyújt, amellyel elérhető az adattár. Standard API-kat használ az alkalmazási adatok eléréséhez. Az API-k tartalmazzák az LDAP-t, ADSI-t és a System.DirectoryServices-t.
Az ADAM függetlenül működik az Active Directory-tól, AD tartományoktól és erdőktől. Vagy egyedülálló adattárként működik, vagy replikáció segítségével. Ez a függetlenség lehetővé teszi a helyi felügyeletet és a címtárrendszer-függetlenséget a meghatározott alkalmazásoknak. Egyúttal lehetővé tesz egy rugalmas és független sémát, valamint elnevezési környezetet.
Az ADAM-nak nincs az Active Directory-nál adott infrastruktúrája
Az ADAM nem tartalmaz címtárszolgáltatást a Windows operációs rendszerek számára, hanem kifejezetten alkalmazásokra koncentrál. Ha az ADAM AD környezetben működik, akkor használni tudja az Active Directory-t hitelesítésre. Mivel az ADAM nem támogatja a MAPI-t, az Exchange nem tudja használni az ADAM-ot.
Az ADAM használata kiegészíti az Active Directory-t
Habár az ADAM és az Active Directory képes egymás mellett működni ugyanazon a hálózaton, az ADAM megadott alkalmazások szükségleteit elégíti ki. Egy ADAM példány egy speciális alkalmazásra szabható anélkül, hogy törődnünk kellene az Active Directory függőségekkel. Több példány futhat belőle a szerveren, valamennyi egy másik alkalmazást kiszolgálva.

ADAM cikksorozat