Windows - A csoportházirend-kezelő konzol

A csoportházirend-kezelő konzol egy továbbfejlesztett házirendi eszközkészlet, amellyel a Windows 2000 és 2003 szerverek csoportházirendjeit használó különféle eszközök funkcionalitását integráltan tudjuk egy eszközből használni. Cikkünkben ismertetjük a konzol előnyeit, valamint az általános csoportházirendi szituációk számára közzétett importálható környezetekről is szót ejtünk.
Group Policy Management Console
A Microsoft által közzétett csoportházirend-kezelő konzol (GPMC) egy új eszköz, amely egységesíti a csoportházirend kezelését az egész cégre kiterjedően. A GPMC egy új MMC snap-in-ből és egy programozható interfészkészletből áll a csoportházirend kezelésére.
A GPMC egyszerűsíti a csoportházirend kezelését, könnyebben érthetővé, telepíthetővé, kezelhetővé és helyreállíthatóvá téve a csoportházirendi megvalósításokat. A GPMC lehetővé teszi a csoportházirend-műveletek automatizálását script-ek segítségével.
A GPMC használható egyaránt Windows 2003 és Windows 2000 alapú csoportházirend-megoldások kezelésére.
A GPMC kulcsfontosságú előnyei:
  • Egységesített grafikus felhasználói interfész, amellyel a csoportházirend könnyebben kezelhető.
  • Csoportházirend-objektumok mentése/helyreállítása.
  • Csoportházirend-objektumok és WMI szűrők importálása, exportálása, másolása, beillesztése.
  • Könnyebb csoportházirend alapú biztonságkezelés.
  • HTML report készítés a GPO beállításokról és a házirendből származó RSoP adatokról.
  • Csoportházirendhez kapcsolódó feladatok kódolása.
A GPMC-t megelőzően a rendszergazdáknak szüksége volt számos kezelőeszközre a csoportházirend kezeléséhez. A GPMC integrálja a meglévő csoportházirend-funkcionalitást egy egyedi konzolba.
Group Policy Common Scenarios a GPMC segítségével
Egy sorozat asztali kezelőkörnyezet készült el a csoportházirend segítségével, és a cikk végén megadott helyről letölthető msi telepítése során elérhető dokumentumban kerül mindez bemutatásra. A csoportházirend-objektumok úgy vannak csomagolva, hogy a GPMC segítségével lehessen importálni őket.
Ez a csomag egy sorozat csoportházirend-objektumot tartalmaz, amely többféle általános asztali környezetet mutat be. Ezek kevésbé menedzselt, mobil és pl. Internet-kávézókban használható környezetek.
Ha beimportáljuk ezeket az objektumokat saját környezetünkbe a GPMC segítségével, akkor megérthetjük, hogy a csoportházirend hogyan képes befolyásolni a széleskörű kezelési igényeket. A telepítőkészlet egyaránt tartalmaz dokumentációt, xls táblázatot és csoportházirend-riportot, amely a saját policy beállításaira vonatkozik.
Importálást úgy végezhetünk, ha a Group Policy Management eszközt elindítjuk az Administrative Tools-ból, majd megkeressük azt a csoportházirendet, amelybe importálni szeretnénk, végül a jobb egérgomb segítségével felbukkanó menüből az Import parancsot kell választanunk.
Az eszközök letöltése
Group Policy Management Console:
http://download.microsoft.com/download/b/b/6/bb68315c-7b84-4a4d-b7be-ed43f8782642/gpmc.msi
Group Policy Common Scenarios:
http://download.microsoft.com/download/0/5/3/05359337-45ff-4dc0-833f-25b05d224b98/GroupPolicyCommonScenarios.msi