Delphi - Rendszerkövetelmények, fordítás

Install Shield for Delphi 7 5. rész

forráskód letöltése
Sorozatunk befejező részében az InstallShield maradék 3 pontjával foglalkozunk. Megnézzük, hogy miként lehet rendszerkövetelményeket megadni alkalmazásunkhoz, valamint hogy a létrehozott project-et miként fordíthatjuk le, futtatható telepítőprogrammá.
ENABLE AUTOMATIC UPDATES
Az Install Shield Update Service segítségével automatikus frissítéseket hozhatunk létre. A szolgáltatáshoz regisztrált Install Shield felhasználóknak kell lennünk. A szolgáltatás használatáról bővebben olvashatunk a megadott linkek segítségével.
DEFINE SETUP REQUIREMENTS AND ACTIONS
A telepítőprogram készítése során ez a hatodik pont. Sajnos a 3 lehetőség közül csak egyet használhatunk. A Custom Actions és a Setup Files opciókat csak a teljes Install Shield programmal használhatjuk.
A Requirements opcióban megadhatjuk azokat a minimális rendszerkövetelményeket, amely alatt alkalmazásunk nem használható. Ha a felhasználó számítógépe nem felel meg a rendszerkövetelményeknek, akkor a telepítőprogram hibaüzenetet ad és leáll.
 • OS Version: Operációs rendszer. Ha alkalmazásunk bármelyik operációs rendszerre telepíthető, akkor válasszuk az Any OS lehetőségét. Ha alkalmazásunk nem fut minden operációs rendszerrel, akkor válasszuk a Specific opciót, majd jelöljük ki a használható operációs rendszereket.
 • Processor: 3 lehetőség közül választhatunk. Pentium or Higher – minimum pentium processzor, 486 – minimum 486-os processzor, All Processors – bármilyen processzor.
 • RAM: Any – nincs RAM korlátozás, 8-256 – a felhasználó gépének minimum ennyi RAM-mal kell rendelkeznie.
 • Screen Resolution – Minimális képernyő felbontás. Any Resolution esetén nincs korlátozás.
 • Color Depth: Színmélység. Any Colors esetén nincs korlátozás.
PREPARE FOR RELEASE
Elérkeztünk a telepítő program készítésének utolsó lépéséhez, ahol lefordíthatjuk és tesztelhetjük a programot.
Build Your Release
Először ki kell választanunk azt az adathordozót, amelyre a telepítőprogramot majd el szeretnénk helyezni. Ha rákattintunk valamelyik típusra, akkor a jobb oldalon elhelyezkedő ablakban még további tulajdonságokat is beállíthatunk.
 • Compress Media: Yes érték esetén a telepítőprogram tartalma tömörítésre kerül.
 • Optimize for Media Size: Yes érték esetén az Install Shield a hordozó média méretéhez képest optimális tömörítést használ. Ez növeli a fordítási időt. No érték esetén nem történik optimalizálás, és a fordítási idő kisebb.
 • MSI Engine Version: A telepítőprogrammal együtt telepítendő MSI Engine verzióját adhatjuk meg. Két szabályt be kell tartanunk. MSI 2.0 használata esetén NT4-es platformon a Service Pack 6, MSI 1.2 esetén NT4-es platformon a Service Pack 3 telepítése szükséges. MSI 1.2 használata esetén a General Information pont Schema értékét 110-re kell állítanunk.
 • MSI Engine Location: Megadhatjuk, hogy az MSI Engine bekerüljön a telepítőprogramba, vagy külön állományként legyen jelen.
 • Include Setup Exe: Yes esetén a Setup.exe részét képezi a telepítő project-nek. Ha a célszámítógépen nem megfelelő verziójú MSI Engine van, akkor a telepítő megpróbálja frissíteni azt.
 • Password Protect Launcher: Yes esetén a telepítő futtatása jelszót igényel, amelyet a Launcher Password mezőben adhatunk meg.
 • Copy Media To Target Machine: Yes esetén a telepítőprogram is felmásolásra kerül, melynek helyét a Location for Copying Media mezőben adhatjuk meg.
 • Include MSI Engine(s): Megadhatjuk, hogy a telepítőprogramba milyen platformú MSI Engine-k kerüljenek bele.
 • Delay MSI Engine Reboot: Ennek a mezőnek az értékét célszerű igazra állítani. Azt szabályozza, hogy az MSI Engine telepítése után a számítógép miként induljon újra.
 • Suppress launcher Warning: Néhány operációs rendszer az MSI Engine telepítését csak Service Pack-okon keresztül engedi meg, és annak frissítésekor hibaüzenetet ad. A Felhasználónak ilyenkor az OK gombra kell kattintania a folytatáshoz. Ha meg akarjuk jeleníteni a figyelmeztetést, akkor a Yes értéket kell megadnunk.
 • Generate Autorun.inf File: Yes esetén a telepítőt indító autorun.inf állomány is létrejön, amely a CD berakásakor automatikusan elindítja a telepítőprogramot.
A project-et úgy tudjuk lefordítani, hogy kiválasztjuk a megfelelő hordozót, majd a Build funkciót választjuk. A Build funkciót kiválaszthatjuk az eszköztáron, vagy a Build menüben. Használhatjuk az egér jobb oldali gombjával előhívható helyi menüt is.
Test Your Release
Ha kiválasztjuk a létrehozott hordozót, akkor kétféleképpen tesztelhetjük telepítőnket. Run Your Setup – éles teszt, a telepítés fizikailag is megtörténik. Test Your Setup – csak telepítés-szimuláció, amely fizikailag nem történik meg.

Install Shield for Delphi 7 cikksorozat