Windows - IP Multicast konferenciakezelő eszköz

A Windows 2000 rendszerekben támogatást élvez a Multicast konferencia megvalósítás. A Tárcsázó programmal az alapvető lehetőségek elérhetők, de a Resource Kit csomag speciális html oldala segítségével finomabb konfigurálás és további lehetőségek érhetők el. Cikkünkben most bemutatjuk ezeket a lehetőségeket.
Ez a script-elt HTML lap lehetővé teszi, hogy standard és speciális opciókat konfiguráljunk a Multicast audio és video konferenciához.
Az alábbiakat tehetjük a ConfMgr segítségével:
  • Publikált IP Multicast konferenciák listáját szerezhetjük be egy adott ILS szerverről.
  • Új IP Multicast konferenciákat hozhatunk létre.
  • IP Multicast konferenciákat törölhetünk.
  • Közvetlenül szerkeszthetjük meglévő konferenciák tulajdonságait az SDP Blob szerkesztő használatával.
A Windows 2000 támogatást tartalmaz a Multicast audio és video konferenciához, és a Tárcsázó alkalmazás, amely a Windows 2000-ben található, mint kommunikációs mellékszereplő, képes szolgáltatni, mint Multicast konferencia kliens. A tárcsázó alkalmazás segítségével a felhasználók létrehozhatnak, törölhetnek Multicast konferenciákat és csatlakozhatnak ezekhez.
Amíg a Tárcsázó lehetőségei elegendőek a legtöbb kis- és középméretű konferenciához, amelyek LAN-okon megtalálhatók, haladó felhasználóknak és hálózati rendszergazdáknak több konfigurációs opció-igényük lehet, amikor konferenciákat létesítenek. Ez a Multicast konferenciakezelő eszköz az alábbi plusz konferencia opciókra fókuszál:
  • Alternatív audio és video kodekek választása
  • Csak hang- vagy csak képkonferenciák megadása
  • Csak fogadó konferenciák megadása
Ezt az eszközt eredetileg belső tesztelési célra készítették. Az itt le nem írt opciók változtatása azt okozhatja, hogy nem megfelelően működik együtt a rendszer a Microsoft alkalmazásokkal.
ConfMgr konferenciakezelő funkciók
Mielőtt Multicast konferenciát kezelnénk, választanunk kell egy Internet Locator Service (ILS) kiszolgálót, amelyhez csatlakozhatunk. Akár választunk egy szervert, amelynek a helye publikált a tartomány Active Directory-jában (rákattintva a Published ILS Server rádiógombra, és kiválasztva egy szervert a menüből) vagy megadva egy szervert manuálisan (kattintva az ILS szerver rádió-gombra, és szerver nevet megadva). Ha el akarjuk érni az ILS szervert más felhasználói azonosítót használva a jelenleginél, akkor adjunk meg egy tartományt, felhasználói nevet és jelszót a megfelelő helyen. Kattintsunk a Connect it! gombra, hogy az ILS szerverhez kapcsolódjunk.
Amint kapcsolódtunk az ILS kiszolgálóhoz, egy, a szerveren publikált konferencia lista jelenik meg a publikált konferenciák ablakban. Az ablak alatt négy gomb van:
Nyomógomb Függvény
Refresh Lekér egy javított konferencialistát az ILS szerverről.
SDP Blob Lehetővé teszi, hogy megtekintsük és szerkesszük egy konferencia SDP konferencia leírását.
Delete Konferenciát töröl az ILS szerverről.
Add New Konferenciát ad az ILS szerverhez.
Audio és Video kodek választás módosítása a ConfMgr segítségével
Az Add New nyomógomb segítségével létrehozhatunk egy konferenciát, hasonlóképpen, mintha a Tárcsázót használnánk. Megjegyezzük, hogy amíg az eszköz lehetővé teszi számunkra a konferenciák létrehozását, módosítását és törlését, nem kapcsolódhatunk a konferenciához önmagában az eszköz használatával. Ha csak az egyszerű konferencia tulajdonság mezőket használjuk, akkor egy konferencia ugyanazokkal az alapértelmezett beállításokkal jön létre.
Ha csak az egyszerű konferencia tulajdonság mezőket használjuk, akkor egy konferencia létrejöhet ugyanazokkal a beállításokkal, mint a Tárcsázóban. Ha rákattintunk az Adv. Options nyomógombra, akkor sokkal részletesebb konferencia tulajdonságokat érhetünk el. Ezek között az audio és video kodek választás a leginkább lényeges a felhasználók szempontjából.
Az alapértelmezett audio kodek a Multicast konferenciához a 64 kbps ITU G.711 PCM kodek. Konferenciák az alacsony sávszélességű hálózatokon előnyösebb helyzethez jutnak, ha alacsonyabb sávszélességű kodeket választanak. A G.711 kodeken kívül a 13 kbps GSM 06.10 kodek szintén támogatott.
Megjegyezzük, hogy az aktuális hálózati forgalomban észlelhető lesz valami magasabb, mint a kodek adat ráta, a csomagolási többletmunkának köszönhetően. Szintén megjegyezzük, hogy habár egyéb kodekek is megjelennek a listában, csak a G.711 és a GSM támogatott a Multicast konferenciához. Két variánsa választható a G.711 kodekek; funkcióban megegyeznek, de a G.711 az alapértelmezett.
Az alapértelmezett video kodek a Multicast konferenciákhoz az ITU H.263 kodek. A konferenciakezelő eszköz szintén lehetővé teszi a konferenciák létrehozását ITU H.261 kodekkel is, habár a H.263-nak egyaránt alacsony sávszélesség használata van és jobb minősége, mint a H.261-nak. Emiatt a H.261 kodek használata nem javasolt, hacsak kifejezetten nem szükséges a nem Microsoft kliensek miatt.
Megjegyzés
  • Kikapcsolhatjuk az audio-t és/vagy a videót (így csak audio vagy csak video konferenciát létrehozva) kikapcsolva a megfelelő Audio vagy Video checkbox-okat.
  • Beállíthatjuk, hogy csak audio vagy video adatot fogadjunk a megfelelő Receive Only checkbox-ok segítségével.
Audio és Video korlátozás a ConfMgr-el
Közvetlenül szerkeszteni tudjuk az SDP konferencia-leírást az SDP Blob gombra kattintva.
Megjegyezzük, hogy minden esetben, ahol az SDP konferencia-leírás módosult, a változások csak akkor lépnek érvénybe a résztvevőkön, amikor a változások után csatlakozás jön létre. Ezen felül bármely kliensnek, amelynek előzőleg szerzett konferencia-leírása van az ILS szerveren, frissítenie kell az ő ILS szerver nézetét, mielőtt a módosítások életbe lépnének.
Figyelem! Ne módosítsunk SDP konferenciainvitálásokat, hacsak nem értjük azokat teljesen.