Windows - Automatikus üzembe helyező szolgáltatás

Automated Deployment Services 1. rész

Az Automated Deployment Services 1.0 nemrégiben elérhetővé vált Windows 2003 szerverekre. Az ADS szolgáltatással a Microsoft egyszerűbbé kívánta tenni a rendszergazdáknak, hogy nagyméretű Windows szerver környezetet hozzanak létre. Cikkünkben bemutatjuk az ADS szolgáltatás által kínált előnyöket.
Áttekintés
A Windows 2003 szerver Enterprise Edition egy új tulajdonsága, az ADS új tükröző eszközkészletet tartalmaz, és új infrastruktúrát, amely megnövelt biztonságot nyújt a gyorsabb telepítéshez a Windows 2000 és 2003 szervereken egyaránt. Az ADS ezen kívül egy megbízható, távoli script-futtató keretrendszert tartalmaz, amellyel a rendszergazdák script-alapú műveleteket végezhetnek több száz szerveren olyan könnyen, mintha csak egy szerveren tennék azt.
Előnyök
A Windows 2003 szerver ADS szolgáltatása kombinálja a tradicionális tükrözés sebességét egy rugalmas script-alapú telepítéssel, hogy ezáltal az alábbi előnyökhöz juttasson:
  • A szerver üzembe helyezési költségének drasztikus csökkentése
Egy intelligens, előre boot-oló futtató környezet (Preboot Execution Environment (PXE)) szerver és egy dinamikusan épült telepítési ügynök lehetővé teszi a távoli szervereknek, hogy csökkentsék a telepítési költségeket.
  • Egységesség a szerverellátásban, és csökkentett emberi hibalehetőség
A nagyteljesítményű lépésvezérelt automatikán keresztül a példalépés-sorrendek kiterjeszthetők az automatikus hardverbeállításra, operációs rendszer-telepítésre és alkalmazástelepítésre, lehetővé téve a szervezet műveleti gyakorlatainak kódolását és csökkentve az emberi hiba lehetőségét.
  • Rugalmasság és mozgékonyság az új tükröző eszközökön keresztül
Nagyteljesítményű új eszközökkel, amelyek az NTFS fájlrendszer struktúra tudását használják, létrehozhatunk kisebb képeket, amelyek frissíthetők és szerkeszthetők anélkül, hogy először telepítenénk egy szerverre.
  • Nagyteljesítményű, masszív szerver-adminisztráció
A megbízható távoli futtatókörnyezeten keresztül az ADS kiterjeszti a meglévő kódoló befektetést és kiterjeszti lehetőségeinket több száz szerver adminisztrálására.
  • Egyszerűbb hardverkonfiguráció
Virtuális floppy használatával az ADS beemeli az egyszerű MS-DOS eszközök telepítési folyamatát az automatikus hardverkonfigurációba.
  • Könnyű integráció felhasználói interfészváltáson keresztül
Az ADS szolgáltatás egy könnyen használható grafikus felületet nyújt, valamint parancssori eszközkészletet és gazdag WMI interfészkészletet. Lehetővé teszi a kiválasztás és kattintás műveletet vagy az integrációt egyéb megoldásokkal a telepítési folyamatunkban.
  • Konzisztens felvétel a felügyeleti History-ról
Az ADS egy központosított adattárat nyújt, hogy kezelni tudjon egy teljes rendszergazdai lépés History-t.
Összefoglalás
A vállalati adatközpont rendszergazdái jelentős próbatételekkel néznek szembe, ahogy növelik az infrastruktúrát és telepítenek, felügyelnek nagyszámú szervereket a környezetükben. A Windows 2003 szerver ADS szolgáltatása egy új komponens, amely segít a vásárlóknak, hogy megvalósítsák ezeket a kihívásokat. Például az ADS tartalmaz egy eszközt a telepítésautomatizálásra, amely támogatja az operációs rendszer- és alkalmazástelepítést, hogy több tucat vagy több száz friss hardverrendszert helyezzen üzembe olyan módon, hogy mindezt biztonsággal tegye és felügyelje rendszergazdai bevitel nélkül.
A következő résztől kezdődően a gyakorlatban is kipróbáljuk az ADS szolgáltatás működését.

Automated Deployment Services cikksorozat