Windows - ADAM adminisztrációs eszközök

ADAM 3. rész

Az Active Directory Application Mode sorozatunk mostani részében bemutatjuk az ADAM két MMC snap-in eszközét, azok konfigurációját, valamint az ADAM alkalmazáspéldányok leállításának, újraindításának lehetőségét.
ADAM szolgáltatáspéldány indítása, leállítása
A telepítés során a varázslóban megadtunk egy alkalmazáspéldány nevet. Alapértelmezésben ez a név: instance1. Ha leállítani vagy újraindítani akarjuk az ADAM szolgáltatás e példányát, akkor a Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások menüpontját elindítva a megadott példánynévvel jelölten megtalálhatjuk a szolgáltatást, és végrehajthatjuk rajta a kívánt műveletet.
Az ADAM-adsiedit MMC snap-in eszköz használata
Telepítés után a Start menü ADAM csoportjában megtalálható az "ADAM ADSI Edit" menüpont, amelyet ha elindítunk, akkor az MMC snap-in betöltődik.

Itt kapcsolódhatunk a telepített alkalmazáspéldányhoz, ha az "Action" menüben a "Connect to" parancsra kattintunk. Ekkor megjelenik a "Connection Settings" dialógusablak.
Itt megadhatjuk a kapcsolat nevét, a kiszolgálót és a port-ot. (Ha több példány van egy gépen, akkor külön port-on elérhetők a példányok, a telepítési varázslóban megadott beállítás szerint.) Meg kell adnunk, hogy mely csomóponthoz kapcsolódunk. Ez lehet egy elnevezési környezet, vagy "Well-known" környezetekből választva a konfiguráció, RootDSE vagy séma. Meg kell adnunk azt is, hogy melyik felhasználó nevében kapcsolódunk. Ez lehet az aktuális, vagy egy itt megadható user.

Ha sikerrel jártunk, akkor megjelenik egy facsomópont, mint kapcsolat, és alatta a kiválasztott ADAM csomópont. A jobb oldali panelen pedig megtekinthetjük a csomópont tartalmát.
Az ADAM séma MMC snap-in használata
Indítsuk el a Start menüből az MMC konzolt, majd vegyük fel a Fájl menü - Beépülő modul hozzáadása/eltávolítása paranccsal, majd a Hozzáadás nyomógomb leütésével az ADAM Schema snap-int. Mentsük el a beállítást adamschmmgmt.msc néven a system32 mappába, hogy ezután könnyebben megnyitható legyen.
Válasszuk a Művelet menüpontból a "Change ADAM Server" parancsot, és adjuk meg a kiszolgálót, a port számát és a felhasználói azonosítót, amellyel el akarjuk érni az ADAM sémát.
Ezzel sikerült bekonfigurálnunk a sémakezelőt, és egy Classes, valamint egy Attributes csomópontba szervezve elérhetővé vált az ADAM séma.

ADAM cikksorozat