Windows - Az ISA szerver telepítése beavatkozás nélkül

ISA szerver 8. rész

forráskód letöltése
Ha tömbben telepítünk ISA szervereket, vagy ha csak távolról szeretnénk ezt a műveletet elvégezni előre konfigurált módon, akkor lehetőségünk van egy ini állomány elkészítésével és egy parancs futtatásával beavatkozás nélkül telepíteni a szerveralkalmazást. A módszert ismertetjük cikkünkben, és mellékeljük az alapértelmezett beállítású ini állományt.
Az ISA szerver telepítése úgy is lehetséges, hogy speciálisan beállított paraméterek szerint egy parancs elindításával a rendszer-varázsló használata nélkül, pontosabban beavatkozás nélkül települ.
Az MsISAund.ini állomány tartalmazza a beállításokat, amelyeket a telepítő program értelmez, és eszerint végzi el a megfelelő műveleteket. Ha nem állítunk be semmit, akkor minden paraméter alapértelmezett lesz. Az alábbi táblázatban megtekinthetjük, hogy az ini állományban mit lehet beállítani.
Telepítési szakasz Bejegyzés Leírás
[ISA Setup Install] Install Dir Megadja az ISA telepítési könyvtárát. Szintaxis: Meghajtó:\Mappa. Ha nem adjuk meg, akkor a Systemroot\Program Files\Microsoft ISA Server helyre települ.
[ISA Setup Install] Override Existing Configuration Ha ezt az értéket 0-ra állítjuk (ez az alapértelmezett), akkor a korábbi telepítés beállításait megtartja a setup, és az ini fájl további információit figyelembe sem veszi. Ez az opció nem vonatkozik a Proxy 2.0 szoftver frissítésére.
[ISA Setup Install] Don't Migrate Proxy 2 Settings Ha ezt az opciót 1-re állítjuk, akkor a setup a meglévő Proxy 2.0 beállításait nem fogja az ISA telepítéshez átköltöztetni. Ha 0-ra állítjuk, akkor pedig migrálni fog, és ez utóbbi az alapértelmezett.
[Array Membership] Join existing array Megadja a tömb nevét, a csatlakozáshoz. Importálnunk kell a sémát, ha ezt, vagy az ezt követő opciót választjuk. A két opció közül csak egyik lehet bekapcsolt egyszerre – vagy csatlakozás tömbhöz, vagy új tömb létrehozása. Ha egyiket sem adjuk meg, akkor egyedülálló ISA-t telepítünk.
[Array Membership] Create new array and join Az új tömb nevét adja meg. Az előbbi és ez a beállítás csak az Enterprise kiadásban érvényes.
[Features] Installation Option Itt három értéket adhatunk meg. Vagy "Integrated", vagy "Firewall", vagy "Cache". Az alapértelmezett az Integrated. Ennek megfelelően vagy tűzfal, vagy gyorsítótár, vagy mindkettő üzemmód települ.
[Firewall LAT Config] Include Ranges From All Cards Ha 1-re állítjuk, akkor minden IP hálózati tartományt belsőként kezel. Dial-up kapcsolatot feltételez az Internetre.
[Firewall LAT Config] Include Private Ranges Ha 1-re állítjuk, akkor minden IP hálózati tartományt belsőként kezel. Dial-up kapcsolatot feltételez az Internetre.
[Firewall LAT Config] Range1,Range2... Definiálja a helyi címtáblákat (LAT). A szintaxis: Range1=x.x.x.x. Range2=y.y.y.y. Ha az ISA-t gyorsítótár módban telepítjük, akkor kihagyhatjuk a [Proxy Setup LAT Config] szakaszt. Ha használjuk ezt a szakaszt, akkor legalább egy bejegyzést be kell állítanunk, különben leáll a telepítés.
[Cache Config] Drive=drive size_min size_max Megadja a gyorsítótárhoz használható meghajtókat (többet is megadhatunk). Az alapértelmezett érték a size_min és size_max értékekhez a 100. Ha nem adunk meg semmit, akkor az első NTFS partíciót fogja használni, amely eléggé nagy a gyorsítótár megfelelő működéséhez. A meghajtó között legalább egy NTFS partíciót meg kell adnunk, különben a setup leáll. Ha a szabad hely kevesebb a size_min értéknél, akkor a setup szintén leáll. Ha a size_max érték túlhaladja a szabad terület nagyságát, akkor a rendelkezésre álló szabad helyet használja csak. Ha az ISA-t tűzfalként telepítjük, akkor elhagyhatjuk a [Proxy Setup Cache Config] szakaszt.
[Cache Config] Enable Cache={1,0} Megadja, hogy a gyorsítótárazás bekapcsolt legyen-e. Ha 1 az érték, ami az alapértelmezett is, akkor bekapcsolt, ellenkező eset a 0.
Cikkünkhöz mellékeltük az MsISAund.ini állomány alapértelmezett változatát, hogy áttekinthessük mindezen beállításokat. Az előre beállított és kommentár jellel jelölt sorokat érvényesíthetjük, ha a (;) jeleket töröljük előlük.
A setup beavatkozás nélküli futtatásához az alábbiakat kell tennünk:
  • Hozzuk létre az MsISAund.ini fájlt az első fix meghajtón a gyökérkönyvtárban azon a gépen, ahol telepíteni szeretnénk ilyen módon.
  • Írjuk be a Command Prompt ablakba az alábbi parancsot:
útvonal\Isa\Setup /qt /k"CD kulcs" [/Q [0|1|T] [/R] [/U]
Paraméterek
  • útvonal
Az ISA szerver telepítési fájlok helye. Az útvonal lehet egy CD-ROM meghajtó gyökérkönyvtára, vagy egy hálózati meghajtó, amely tartalmazza az ISA szerver-fájlokat.
  • CD kulcs
Az ISA Server CD-ROM telepítési kulcsa.
  • /Q [0|1|T]
Felügyelet nélküli telepítést kezdeményez. Ha 0-t adunk meg, akkor a befejező, kilépő dialógusablak a telepítés végén megjelenik. Ha 1-et adunk meg, akkor ez a dialógusablak nem jelenik meg. Ha az érték T, akkor egyetlen dialógusablak sem jelenik meg.
  • /R
Felügyelet nélküli újratelepítést indít.
  • /U
Felügyelet nélküli eltávolítást indít.
Megjegyzések
A helyi címtábla (LAT) szekciója az MsISAund.ini állománynak le kell, hogy írja legalább egy belső kártya IP címét, különben a telepítés leáll.
Ha a setup nem találja az MsISAund.ini állományt a telepítés gépén az első fix meghajtó gyökérkönyvtárában, akkor a telepítési fájlok között fogja keresni.

ISA szerver cikksorozat