Delphi - TFrame használata a Delphi 5-ben

forráskód letöltése
A Delphi 5 egyik nagyszerű újdonsága a TFrame osztály. Ez olyan, mint egy speciális Form. Segítségével elkerülhetjük azokat a felesleges munkákat, melyek olyam programok fejlesztésénél keletkeznek, ahol több helyen kellene azonos kinézetű Form-ot legalább részben készíteni.

Ha ugyanis ezen a TFrame-en összeállítunk egy tetszőleges kinézetű ablakot és ezekhez hozzárendelünk tetszőleges kódot, akkor ezt ezek után beilleszthetjük már Form-okra.

Ezek után elegendő csak egyszer egy helyen létrehozni valamit és azt tetszőleges helyen felhasználhatóvá válik.

Ha pedig módosítani kell valamit, azt is csak egy helyen kell megtenni, és nem kell sok-sok Form-on végigmenni a javítás kedvéért. TFrame készítéshez válasszuk a File/New Frame menüpontot. Ekkor kapunk egy új Unit-ot, hozzá egy TForm-hoz hasonló ablakkal. Itt ugyanúgy dolgozhatunk, mintha egy rendes Form-on lennénk.

Ha kész vagyunk, akkor válasszuk azt a Form-ot, ahol fel akarjuk használni az előbb elkészített Frame-t, majd válasszuk a Standard palettáról a Frames komponenst és kattintsunk a Form azon pontjára, ahová a beszúrást szeretnénk elvégezni. Ekkor megjelenik egy kis ablak, amelyből kiválaszthatjuk a szükséges Frame-t, hiszen egynél több is lehet.