Windows - A SUS szerver telepítése

Software Update Services 2. rész

A bevezető cikkünkben bemutattuk a szoftverfrissítő szolgáltatás előnyeit. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy egy kiszolgálón milyen lépéseket kell megtennünk ahhoz, hogy a szolgáltatás működőképes legyen. Értjük ezalatt a telepítést, a konfigurálást, a szinkronizálást a Microsoft frissítésekkel, majd a letöltött frissítések jóváhagyását a kliensek felé.
A SUS szerver 1.0 és SP1 telepítéséhez az előző cikkünkben is ismertetett webhelyről töltsük le a telepítőkészletet:
http://download.microsoft.com/download/0/b/9/0b97f864-2408-4748-ad96-3691e2451006/SUS10SP1.exe
A telepítés és az IIS beállítása
Az első feladatunk, hogy beüzemeljük az IIS kiszolgálót a szerveren. Ha Windows 2003 szerver gépre telepítünk, akkor az IIS-t telepítenünk kell, másként fogalmazva alkalmazás-kiszolgálói szerepbe kell előléptetnünk a szervert.
A SUS alapértelmezetten a 80-as port-ra települ. Indítsuk el a telepítőkészletet, és válasszuk a Typical telepítési beállítást.
A SUS szerver adminisztrációs feladatait webes felületen keresztül tudjuk végrehajtani. A böngészőbe írjuk be a következő URL-t, ha a szerveren vagyunk:
http://localhost/susadmin/
Természetesen, ha távolról konfigurálunk, akkor a megfelelő nevet/IP címet használjuk a localhost helyett.
A szerver opcióinak beállítása
A SUS szerver felügyeleti konzolon a baloldali menüsorból válasszuk a "Set options" linket.
Itt az alábbi beállítási lehetőségeink lesznek:
  • Válasszunk proxy kiszolgáló konfigurációt. Ez a proxy beállítás akkor lesz használatos, amikor a SUS szerver szinkronizálást kezdeményez akár egy Microsoft vagy egy szülő SUS szerverrel.
  • Adjuk meg a nevet, amellyel a klienseink elérik ezt a frissítő szervert. Ez lehet egy rövid szervernév, vagy a kiszolgáló teljes DNS neve. Ezzel a névvel töltik le a kliensek a frissítéseket.
  • Válasszuk ki, hogy melyik szerverrel történjen a tartalomszinkronizálás. Általában a Microsoft Windows Update-tel szinkronizálódunk, de megadhatunk másik belső SUS szervert is.
  • Válasszuk ki, hogy miként akarjuk kezelni a korábban megerősített új verziókat. Válasszuk azt az opciót, amely a leginkább illik a minőségi folyamat biztosításához.
  • Válasszuk ki, hogy hol akarjuk tárolni a frissítéseket. Általában helyben tároljuk a frissítéseket. Kattintsunk a "Clear All" nyomógombra, azután válasszuk ki azt a nyelvet, amelyet az aktuális SUS szerver támogat.
  • Kattintsunk az "Apply" nyomógombra.
A szinkronizálás beállítása
A SUS szerver felügyeleti konzolban válasszuk a "Synchronize server"-t. Itt beállíthatjuk a frissítés szinkronizálását, illetve kézzel is frissíthetünk.
Kattintsunk a "Synchronization Schedule"-re és állítsuk be az ütemezést, hogy megfeleljen a követelményeinknek, majd kattintsunk az "OK"-ra.
Kattintsunk a "Synchronize Now"-ra, hogy azonnali szinkronizálást kezdeményezhessünk. Ez letölti az összes frissítést a kiválasztott nyelveken. Ezt a lehetőséget ezután a szerverre bízhatjuk, ha beállítottuk az ütemezett szinkronizálást.
A frissítések jóváhagyása, elérhetővé tétele
A SUS felügyeleti konzolon válasszuk az "Approve Update" funkciót. Ezen a helyen lehetőségünk van arra, hogy a kliensek számára jóváhagyjuk a szinkronizált frissítések letöltését.
Kattintsunk a check box-okra a frissítéseknél, hogy ezzel elérhetővé tegyük őket, majd végül kattintsunk az "Approve" nyomógombra.
Végeredmény
Jelenleg tehát előállt a SUS szerverünk a jóváhagyott frissítésekkel. Ezzel készen is áll, hogy a frissítéseket a klienseknek kiossza.

Software Update Services cikksorozat

Szoftverfrissítő szolgáltatások - Software Update Services 1. rész

A SUS szerver telepítése - Software Update Services 2. rész