Delphi - A TListBox rejtett képességei

TListBox 2. rész

forráskód letöltése
Múlt héten bemutattuk, hogy miként tárolhatunk egy TListBox minden egyes sztirngje mellé egy általunk megadott adatot úgy, hogy ehhez ne kelljen külön változót felhasználnunk.

Mostani példában ezt kihasználva egy olyan új TListBox komponenst készítünk, melynek az általunk meghatározott elemeit egy másik betűtípussal jelenítjük meg.
Egy ilyen komponenst felhasználva könnyedén elkülöníthetjük egymástól a TListBox egyes elemeit. Hogy mire használjuk ezt a felhasználó számára plusz információt jelentő megoldást, az már nyilván a készítendő alkalmazástól függ. A mellékelt példaprogram megnyitása előtt az ExtListBox.pas-ban lévő komponenst telepítenie kell a Delphi alá.

A komponensbe létrehozunk egy Marked nevű property-t. Ez egy olyan tömb property, melynek annyi eleme van, mint ahány eleme magának a komponensnek. Minden elem egy logikai értéket tárol. Ettől kezdve, ha valamelyik elemnél ezt igazra állítjuk, akkor az az elem nem a komponenshez tartozó betűtípussal jelenik meg, hanem a szintén új FontItem nevű property-ben tárolt TFont típusú betűvel.
A komponens jelenlegi képességei csak azt engedik meg, hogy mind a két betűtípus azonos magasságú legyen, de ezen belül eltérő lehet a szín, egyéb tulajdonság.

A Marked property-n keresztül hozzáférhető logikai értékek tárolásához nem hozunk létre új változót. A tárolás és a kiolvasás a múlt héten ismertetett módszerrel történik

TListBox cikksorozat

A TListBox rejtett képességei - TListBox 1. rész

A TListBox rejtett képességei - TListBox 2. rész