Windows - Shadow Copy a gyakorlatban

Az árnyékmásolat készítésének gyakorlati lépéseit mutatjuk be cikkünkben. Kezdve a megosztás elkészítésétől, folytatva a mentés opcióinak megadásával, végül meghatározva az ütemezést és beállítva magát a mentést.
Megosztás
Ahhoz, hogy árnyékmásolatot készítsünk, az első lépés az, hogy egy megosztást létesítünk a hálózatra.
  • Megnyitjuk a Windows Intézőt és kiválasztjuk azt a meghajtót vagy mappát, amelyiket meg szeretnénk osztani.
  • Jobb egérgombbal kattintunk a kiválasztott objektumon, majd a megosztás és biztonság parancsot választjuk a felbukkanó menüből.
  • Itt mappa esetén választhatjuk a "Megosztva az alábbi néven" opciót, majd megadhatunk engedélyeket és a kapcsolatok maximális számát.
Mentési hely és méret
Következő lépésként meg kell határoznunk, hogy hová mentsünk, illetve mekkora legyen a mentés korlátja. A minimális tárolási méret 100 megabájt. Alapértelmezésben a forrás eszköz 10%-a. Ha másik kötetre kerül a mentés, akkor állítsuk át a céltárolón lévő szabad helynek megfelelő méretre a limitet a forrásmeghajtón lévő szabad kapacitás helyett.
Ne feledjük, hogyha a tárolási hely betelt, akkor a korábbi mentések törlődnek, és nem lesz lehetőség azok visszaállítására. A mentési terület meghatározásakor vegyük figyelembe a menteni kívánt állományok nagyságát és a mentési gyakoriságot. Például 100 olyan állomány, amely csak havonta változik, kevesebb helyet igényelhet, mint 10 fájl, amely naponta frissül.
Ha változtatni akarunk a tárolási meghajtón, akkor törölnünk kell a másolatokat, ezért jól válasszuk meg a tárolás célpontját. Ott tároljunk, ahol biztosított a kellő szabad hely.
Ütemezés
Amikor aktiválunk egy árnyékmásolat-mentést, akkor egy alapértelmezett ütemezés készül. Fontoljuk meg, hogy megfelel-e nekünk. Milyen gyakran készül másolat anélkül, hogy növelnénk a tárolási helyet? Hány nap lehet vissza, mielőtt elérnénk a 64 árnyékmásolat-korlátot?

Shadow Copy beállítása
  • Nyissuk meg a Computer Management eszközt.
  • Válasszuk az Shared Folders-t, kattintsunk rá jobb egérgombbal, majd válasszuk az All Tasks-t, és azon belül a Configure Shadow Copy-t.
  • Kattintsunk arra a kötetre, amelyre menteni szeretnénk. (Ha azt akarjuk, hogy a hálózat egy másik gépére kerüljön a mentés, akkor előzőleg csatlakoztassuk fel a távoli gép valamely megosztását, amelyre a mentést készíteni akarjuk.)

Kliensszoftver beállítása
A Shadow Copy kliensszoftvere a szerveren a %systemroot%\system32\clients\twclient mappában található. Tegyük ezt elérhetővé a kliensek számára.