Windows - Letölthető IIS 6.0 segédeszközök

Az IIS 6.0 szerverhez a Microsoft megjelentetett egy kezelőt, amely Windows XP Professional alá telepíthető, így a rendszergazdák távolról is elérhetik a Windows 2003 szerveren található IIS szolgáltatást anélkül, hogy pl. terminálszerver kapcsolatot kellene létesíteniük. Cikkünkben bemutatjuk a szolgáltatást, és egy másik eszközt is, amellyel az IIS költöztetését lehet megvalósítani.
IIS 6.0 kezelő Windows XP-re
Az Windows XP-re készült IIS 6.0 kezelő segítségével a rendszergazdák távolról tudják kezelni az IIS 6.0 szerver egy Windows XP Professional munkaállomásról. Ez az eszköz telepít egy snap-in-t az MMC-hez, és a hozzá kapcsolódó dll állományokat, valamint a dokumentációt. Nem telepíti a teljes IIS 6.0 szervert a helyi gépre. Az eszköz csak angolul elérhető, és az alábbi helyről tölthető le:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=f9c1fb79-c903-4842-9f6c-9db93643fdb7&DisplayLang=en
Miután telepítettük, az IIS 6.0 kezelő és az IIS 5.1 kezelő együtt megtalálható ugyanazon a számítógépen különálló könyvtárakban.
Az IIS 6.0 kezelőt a telepítés után a felügyeleti eszközök mappában találjuk.
Az eszköz csak Windows XP Professional számítógépen működik. A szervernek értelemszerűen Windows 2003 szervernek kell lennie, amelyen telepítve van az IIS 6.0. Ha kezelni szeretnénk SMTP-t és NMTP-t az IIS 6.0 kezelő segítségével, akkor telepítenünk kell az IIS 5.1 kezelőt is.

Ha feltelepítettük az eszközt, akkor a gyökérelemen jobb gombbal kattintva a Connect parancsot válasszuk, és itt megadhatjuk a távoli IIS 6.0 szerver nevét, amelyhez ezután kapcsolódhatunk.

Az IIS költöztetése
A Microsoft az alábbi oldalon közzétett egy eszközt, amellyel az IIS szolgáltatás költöztetését valósíthatjuk meg:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=2aefc3e4-ce97-4f25-ace6-127f933a6cd2&DisplayLang=en
Ez az eszköz automatizálja azokat a lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egy weboldalt vagy alkalmazást áthelyezzünk IIS 4.0, IIS 5.0, vagy IIS 6.0 kiszolgálóról egy tisztán telepített IIS 6.0-ra.
Ez az eszköz egy parancssori program. Átköltözteti a konfigurációs adatokat, a weboldal tartalmat és az alkalmazás beállításait. Az IIS 6.0-ra való migrálás lehetővé teszi a hibatűrő architektúra használatát, és mindazokat a lehetőségeket, amellyel többet kínál az IIS 6.0 a korábbi verzióknál.
Szintaxisa:
iismt.exe Server Website [/user Username]
[/password Password] [/path path]
[/serverbindings ServerBindings String]
[/siteid SiteID | Replace] [/configonly] [/fpse]
[/verbose] [/overwrite] [/noninteractive]
Paraméterek:
 • Server – a forrásszerver neve, vagy IP-címe.
 • Website – a forrás-weboldal. Megadhatunk weboldalnevet, de meta kulcsot is.
 • /user Username – a költöztetéshez használt azonosító.
 • /password Password – a költöztetéshez szükséges jelszó.
 • /path path – A célgépen a weboldal fizikai helye. Pl. D:\Inetpub\Wwwroot
 • /serverbindings Serverbindings – az oldal host header, IP- és port-szám megváltoztatására szolgáló string. Szintaxisa: ip:port:header.
 • /siteid SiteID | Replace – a távoli szerveren az oldal azonosítója, vagy ha a replace paramétert használjuk, akkor egy meglévő oldaltartalmat frissít, ír felül.
 • /configonly – Csak a konfigurációt költözteti, az oldal tartalmát nem.
 • /fpse – Csak akkor használható, ha a /configonly paramétert nem adtuk meg. Újra alkalmazza a Frontpage Szerver kiterjesztést, ami a forrásgépen megvolt.
 • /verbose – A másolási műveletek kimenetét jeleníti meg.
 • /overwrite – Figyelmen kívül hagyja a felülírást jelző üzeneteket.
 • /noninteractive – Nem jelenít meg a költöztetés alatt semmiféle üzenetet.
Példák a költöztetésre:
iismt.exe IIS_GEP w3svc/1
Átöltözteti az IIS_GEP számítógép 1-es azonosítóval rendelkező weboldalát.
iismt.exe IIS_GEP w3svc/1 /serverbindings 192.168.1.1:80:www.oldal.hu /siteid 120
Költöztet egy oldalt, amely 1-es azonosítóval rendelkezik az IIS_GEP nevű gépen, és új azonosítót, IP-címet, valamint host header-t ad meg.