Windows - Hard link megjelenítő eszköz

A Windows 2003 szerver Resource Kit új eszköze a hard link megjelenítő eszköz, amellyel az alternatív logikai neveket lehet feltérképezni az NTFS köteteken parancssorból. Cikkünk bemutatja a funkciót megvalósító eszköz használatát.
HLScan
Ez a parancssori eszköz megmutatja egy NTFS köteten található hard linkeket, vagy ugyanezt egy megadott fájl vagy mappa esetében. A hard linkek egy fizikai fájl logikai neveinek alternatív változatai. A HLScan megjelenítő listázza azokat a fájlokat, amelyek több mint egy névvel rendelkeznek, és tartalmazza az NTFS fájl ID-t, fájlhoz létrehozott nevek számát és a neveket, valamint a hozzájuk tartozó utakat.
A HLScan segít a rendszergazdáknak, hogy titkosítsák a köteteiket, listázva mindazon hard linkeket, amelyek fájlokhoz készültek, meghatalmazással vagy anélkül.
Ha egy megadott könyvtárban található hard linkekre vagyunk kíváncsiak (hlscan /dir), akkor az eszköz csak az adott mappában található neveket mutatja meg. Más könyvtárakban lévő hard linkek megjelennek a nevek számlálásakor, és hiányzóként listázódnak. Teljes listához keressünk az egész köteten.
A HLScan az alábbi szintaxist használja:
HLScan [/all] [/dir <mappanév> ] [/file <fájlnevek> ] [/?] [/log [log helye]
Paraméterek
  • /all
Minden NTFS kötetet ellenőriz a rendszerben.
  • /dir <mappanév>
Rekurzívan ellenőriz a megadott mappától.
  • /file <fájlnevek>
Csak a <fájlnevek>-ben meghatározott fájlokat ellenőrzi (nem rekurzívan).
  • /?
Help megjelenítése.
  • /log [log helye]
Meghatározza, hogy a kimenet egy naplófájlba kerüljön, emellett a képernyőn is megjelenik. A log helye alapesetben a Hlscan.log az aktuális könyvtárban.
A HLScan egy hibanaplót készít, amelynek neve: hlscan.err, Ebben elmenti azokat a körülményeket, amelyek miatt nem tudta tökéletesen végigellenőrizni egy NTFS kötet hard linkjeit. A hibanapló a helyi könyvtárban vagy a kimeneti napló könyvtárában kerül mentésre, ha a kimenet átirányított. A rendszergazdák megvizsgálhatják a hibanaplót, vagy a kimeneti naplót, amikor hard linkeket keresnek.
Példák

hlscan /all
Ellenőrzi az összes kötetet a gépben.
hlscan /file c:\test.txt
Ellenőrzi a c:\test.txt állományt nem rekurzív módon.