Windows - Tartomány átnevezést előkészítő lépések

Tartomány átnevezése 2. rész

Cikkünk első felében a tartomány átnevezési típusokat vesszük sorra. Valamennyi típus másként hat a címtárstruktúrára. Ezután az előkészítési fázist tekintjük át, vagyis melyek azok a feladatok, amelyek nélkül nem történhet tartomány átnevezés.
Egyszerű átnevezés újrapozícionálás nélkül
Átnevezhetjük a tartományainkat anélkül, hogy újrastrukturálnánk az erdőt, és a benne lévő szülő-gyermek kapcsolatokat. Például van egy tartományunk (cegnev.hu), amelynek három altartománya van: pecs.cegnev.hu, budapest.cegnev.hu, gyor.cegnev.hu. Ha pl. a cég megváltoztatja a nevét, akkor a tartományrendszer megmarad, de az elnevezés változik, és a gyermektartományokra ez úgy fog hatni, hogy a nevükben szereplő szülőtartománynév más lesz.
Átnevezés, ugyanazon fában történő újrapozícionálással
Tartomány átnevezéssel megváltoztathatjuk egy fa szerkezetét azáltal, ha pl. a hr.pecs.cegnev.hu tartomány átnevezésével a tartományt egy szinttel magasabbra helyezzük. Változik a név is: hr.cegnev.hu és ezáltal a szerkezet is, hiszen a gyermektartomány egy szintre kerül a szülővel.
Átnevezés új fagyökér létrehozásával
Az erdő újrastrukturálása lehetővé teszi, hogy átnevezéssel új fagyökeret hozzunk létre. Ha pl. a cég győri részlege kiválik a cégből, akkor az eredeti gyor.cegnev.hu tartomány átnevezésével pl. cegnevgy.hu gyökeret kapunk, ami egy új fát jelent az erdőben. Ez az erdő gyökérfatartományával nem tehető meg.
Átnevezés másik fába történő újrapozícionálással
Ha az előző példákat vesszük alapul, akkor most már azt is megtehetjük, hogy a hr.cegnev.hu tartományt áthelyezzük a másik fa szerkezetébe, vagyis az új név hr.cegnevgy.hu lesz. Ezzel egy tartományt egy erdőn belül két fa között költöztettünk át.
Egy tartománynév újrafelhasználása
Az újrastrukturáláshoz kapcsolódó megkötések tiltják, hogy egy műveleten belül egy tartományt úgy nevezzünk át, hogy egyúttal egy másik tartományt nevezzünk át az első művelet forráscímére. Ha a feladatot felbontjuk, és külön műveletként kezeljük, akkor pl. a hr.cegnevgy.hu átnevezhető hr2.cegnevgy.hu-ra, majd egy újabb művelettel a hr3.cegnevgy.hu átnevezhető hr.cegnevgy.hu-ra.
Előfeltételek a tartomány átnevezési műveletekhez
Az alábbiakban felsoroljuk azokat a lépéseket, amelyeket el kell végeznünk, mielőtt tartomány átnevezést végeznénk.
  • Az erdő funkcionalitási szintjét Windows 2003 szerver szintre kell emelnünk. Ehhez nyissuk meg az Active Directory Domains and Trusts eszközt, és kattintsunk a Raise Forest Functional Level-re. Válasszuk a Windows Server 2003-mat és kattintsunk a Raise-re.
  • Ha újrapozícionálást végzünk, akkor Shortcut típusú megbízási kapcsolat szükséges az átvitelhez. Az átviteli folyamat alatt ez a megbízás helyettesíti a szülő-gyermek vagy gyökér-szülő megbízásokat, és a Shortcut megbízást az újrapozícionálásra kiszemelt tartomány és a majdani szülő tartománya között kell létrehoznunk. (Ha új fát alkotunk az átnevezéssel, akkor az erdő gyökértartományával kell megbízásos kapcsolatot kialakítanunk.) Mellékelt cikkeink között olvashat a megbízásos kapcsolatok kialakításáról.
  • Létre kell hozunk DNS zónákat, amelyek az átnevezett tartományra vonatkozó DNS lekérdezésekre vonatkozó válaszokat tudnak adni. Ehhez használjuk a DNS mmc snap-int, hogy létrehozzunk forward lookup zónákat, majd pedig engedélyezzük a biztonságos dinamikus DNS frissítést. (Mellékelt cikkek.)
  • Mappaátirányítások a tartományalapú DFS-be. Ahhoz, hogy a tartomány átnevezéssel együtt ne változzanak meg a mappaátirányítások, a tartományalapú átirányításokat alakítsuk át helyi DFS vagy szerveralapú átirányításokra. Ezzel a címzések tartósak maradhatnak. Mindezt a Folder Redirection Group Policy kiterjesztés segítségével végezhetjük át.
  • Ahhoz, hogy a hálózati megosztás alapú felhasználói profilokat továbbra is használni tudjuk, a tartomány alapú DFS úthoz kapcsolódó profilokat át kell neveznünk ahelyett, hogy szerveralapúvá vagy helyi DFS cíművé alakítanánk őket.
  • Tartományi tag-számítógépek beállítása a kiszolgálónév változáshoz. Az automatikus gépnévváltozás (teljes DNS névváltozás) feltételei a következők: az elsődleges DNS utótagnak úgy kell beállítva lennie, hogy automatikusan frissüljön, amikor a tartományi tagság változik; valamint DNS utótagra vonatkozó csoportházirendi beállítások nem érvényesülhetnek a tartományi tag-gépeken.

Tartomány átnevezése cikksorozat