Windows - MSI csomag készítése segédeszközzel

A WinINSTALL LE 2003 eszközt arra tervezték, hogy segítségével MSI telepítőcsomagokat készítsünk. Az eszköz ingyenesen letölthető és használható, cikkünkben bemutatjuk az alkalmazási módját, egy csomag elkészítéséhez szükséges lépéseket.
A WinINSTALL LE 2003 ingyenesen letölthető az alábbi oldalról:
http://downloads.ondemandsoftware.com/download/installs/wininstallle.exe
A WinINSTALL LE program a Windows 2000 Advanced szerverrel érkezett először, és a most bemutatásra kerülő verziót a Windows 2003 szerverhez készítették. Az eszköz arra használható, hogy MSI csomagokat készítsünk a Windows 2003-hoz.
A WinINSTALL LE tartalmazza az egyéb MSI fájl formátumok támogatását, mint a patch-ek, átalakító és összefésülő modulok. Ezen kívül egy teljes szoftver-közzétevő rendszert nyújt, amely csomagolást, felhasználói célbejuttatást ad valamennyi címtárstruktúrát felhasználva, többféle szállítási mechanizmust tesz elérhetővé, és teljes adatbázis-kimeneti riportot nyújt a hibás és hibátlan telepítésekről.
Csomag készítése
Csomagot a Discover varázsló segítségével készíthetünk egy tiszta referencia gépen, így csak azok a változtatások hatnak a csomag telepítésére, amely így a referenciagépről a csomagba kerül. Hat panelen keresztül állíthatunk össze információkat:
  • Az alkalmazáscsomag neve
Először meg kell adnunk, hogy milyen nevet szeretnénk, hogy megjelenjen az LE konzolban. Egy bemutató nevet használhatunk, amely a csomag tartalmára vonatkozik. Például használhatjuk a WinZip80-at egy csomaghoz, amely telepíti a WinZip 8.0-ás verzióját.
  • Teljes leírású út az .msi csomag-fájlhoz.
Meg kell adnunk a teljes utat az .msi csomaghoz, ahol a Discover tárolja az összeállított MSI csomagot. Pl így:
\\<WinINSTALL share>\WinINSTALL\Packages\<package name>\<package>.msi
  • Átmeneti munka meghajtó.
Választanunk kell egy meghajtót a referenciagépen, ahol a Discover létre hoz egy mappát, hogy tárolja az átmeneti munkafájlokat, amelyek létrejöttek, amíg a csomag készült. Amint a csomag elkészült, ezek a fájlok törlődnek.
  • Felkutatásra váró meghajtók.
Meg kell adnunk, hogy mely meghajtókat analizálja a varázsló, amikor a "Before" és "After" nézetet készíti. A Discover varázsló a különbséget tekinti, hogy létrehozza az MSI csomagot.
Annyi eszközt adhatunk meg, amennyit csak akarunk, de korlátozzuk le ezt azokra a meghajtókra, ahol változtatásokat eszközölünk. Időbe telik, amíg valamennyi meghajtót leellenőrzi, és a szükségtelen fájlok a teljesítményt csökkentik.
  • A felderítésből kihagyásra kerülő állományok.
Megadhatjuk, hogy melyik fájlokat akarjuk az ellenőrzésből kihagyni attól függetlenül, hogy változnak-e. A varázsló nem tekinti át ezeket a fájlokat a két nézet között.
A WinINSTALL egy alapértelmezett listát nyújt a kihagyandó állományokról, de ehhez hozzá is adhatunk, és törölhetünk is belőle.
  • Registry bejegyzések, amelyek kimaradnak a felderítésből.
Megadhatjuk, hogy melyik registry bejegyzéseket akarjuk az ellenőrzésből kihagyni attól függetlenül, hogy változnak-e. A varázsló nem tekinti át ezeket a kulcsokat a két nézet között.
A WinINSTALL egy alapértelmezett listát nyújt a kihagyandó kulcsokról, de ehhez hozzá is adhatunk, és törölhetünk is belőle.
Az ellenőrző a megadott információkat felhasználva analizálja a tiszta referencia-gépet. Ezt nevezzük "Before" nézetnek, mivel ez a rendszer azon állapota, mielőtt a szoftver települt volna, ellenben az "After" állapottal, ami a telepítés utáni képet jelenti. A varázsló ezután arra késztet, hogy állítsuk be az alkalmazást, és kilép. Amint tökéletesen telepítettük az alkalmazást, meghívhatjuk a varázslót újra. Újabb ellenőrzés következik, felépül a csomag és törlődnek az átmeneti fájlok a referencia-gépen. (Két választásunk lehet. Létrehozni az "After" képet, vagy a folyamatot újrakezdeni. Amikor a varázsló átmeneti fájlokat talál a referencia-gépen, akkor ezt mindig felajánlja. Ha újra akarjuk kezdeni a folyamatot, akkor vissza kell állítanunk tiszta állapotba a referencia-gépet.)
Van egy eszköz, amellyel a varázsló a WinINSTALL LE konzolból indítható. Ennek az eszköznek az a célja, hogy megfelelő utat mutasson a rendszergazdáknak, hogy megismerjék a varázsló működését.
Soha nem építhetünk egy csomagot a konzolképen, mivel definíció szerint nem tiszta, ha már egy WinINSTALL LE konzol telepítve van és fut.
Ahhoz, hogy a Discover-t futtassuk a WinINSTALL LE konzolból, egyszerűen hozzuk fel a fa nézetet és futtassuk a Discover-t a fájl menüből.
Kattintsunk ide, hogy megnyissuk a varázslót a Getting Started leírásból.