Windows - A VirtualPC bemutatása

A VirtualPC segítségével több operációs rendszert emulálhatunk egy gépen belül. Cikkünk bemutatja a Microsofttól már letölthető próbaverziójú szoftver beállítását, működését.
A Microsoft a VirtualPC 2004 szoftverét hamarosan készül megjelentetni, és egy 45 napos próbaverzió már elérhető, valamint ingyen letölthető a következő oldalról:
http://www.microsoft.com/windowsxp/virtualpc/downloads/trial.asp
A szoftver segítségével több PC-t futtathatunk egy gépen, és ezáltal tesztelni tudjuk azokat az alkalmazásainkat, amelyeknek hálózat, illetve több gép szükséges. Csökkennek a hardverköltségek, hiszen nem kell új gépet vásárolnunk. Szinte bármilyen operációs rendszert kipróbálhatunk (BSD, Solaris, Linux), akár DOS-t vagy Windows 3.1-et is futtathatunk.
Hatféle nyelven telepíthetjük – sajnos nincs köztük a magyar, így maradunk az angolnál. A telepítése igen egyszerű folyamat, néhány kérdés a varázslóban, és már kész is a telepítéssel. Miután újraindítottuk a gépet, a Start menüből indíthatjuk a programot, és ekkor a PC Setup varázslóval találkozunk.
A varázslóban az első lépések között találkozunk egy kérdéssel, miszerint irányítson-e a varázsló a PC létrehozásában, vagy magunk akarunk egy alapértelmezett PC-t összeállítani.
Ezután választanunk kell egy operációs rendszert a listából, hogy a virtuális gépen mi fusson. Ennek alapján a következő oldalon egy ajánlott memóriaméretet kapunk, amit felül is bírálhatunk a virtuális PC számára. Majd választhatunk, hogy egy meglévő merevlemez-képet, vagy egy újat akarunk-e használni.
A varázsló befejeztével indíthatjuk is az új virtuális PC-nket.
Ügyeljünk arra, hogy a virtuális gépek a számukra lefoglalt memóriát, valamennyit használják is, tehát a gazda operációs rendszer azt a memóriaterületet elveszti. A merevlemez közös volta miatt szintén szűk keresztmetszetet kapunk, amit szintén ne feledjünk.
A VirtualPC szoftver legfőbb tulajdonságai:
  • Több operációs rendszer és alkalmazás futtatása egy gépen belül.
  • Virtuális lemezek könnyen elhatárolhatók, ugyanis egy fájlban tárolódnak, amelyet így könnyű elmenteni, beüzemelni, helyreállítani.
  • Visszaállítható meghajtók segítségével letárolhatjuk, vagy elvethetjük a változtatásokat anélkül, hogy kihatna bármi is az alattuk lévő meghajtóra.
  • Erős kezelhetőségi tulajdonságok:
  • Biztonsági kizárás/jelszó védelem.
  • Dinamikus erőforrásváltás, hogy megváltoztassuk a vendég-rendszer beállításait.
  • Virtuális gépek távoli vezérlése Virtual Network Computing-on (VNC) keresztül.
  • Több intel alapú operációs rendszert támogat mindegyik virtuális gépben, beleértve az IBM OS/2-t és a Windows verziókat.
  • DVD-ROM meghajtó és CD-ROM ISO image támogatás.
  • Windows-stílusú felhasználói felület.