Delphi - Könyvjelző komponens adatbázisokhoz

forráskód letöltése
Készítünk egy olyan komponenst, melynek segítségével egy időben több könyvjelzőt (bookmark-ot) is készíthetünk és használhatunk egy adatbázishoz, melyet a komponenshez csatolunk.
Minden könyvjelzőnek adhatunk egy-egy nevet, mely alapján a későbbiek folyamán hivatkozhatunk rá. A mellékelt példaprogram megnyitása előtt a DBBookmark.pas-ban lévő komponenst telepítenie kell a Delphi alá.

Egy adatbázishoz egy komponenst használhatunk, de ott számtalan könyvjelzőt hozhatunk létre. A könyvjelzőket név alapján azonosíthatjuk, itt célszerű az adatbázisnak azt a mezőjét felhasználni, mely egyedi értékeket tartalmaz, feltéve, hogy van ilyen.

Hogy melyik adatbázishoz használjuk a komponenst, azt a DataSet property-ben választhatjuk ki.

Az aktuális rekordhoz könyvjelzőt létrehozni az Add eljárással lehet. Paraméterként egy tetszőleges nevet adhatunk meg a létrehozandó könyvjelzőhöz.

Ha megváltoztatjuk az aktuális rekordot és szeretnénk visszaugrani egy már meglévő pozícióra, akkora a GotoBookmark eljárást kell meghívnunk, melynek paraméterként az Add eljárásnál adott nevet kell megadnunk, attól függően, hogy melyik könyvjelzőre szeretnénk ugrani.

Ha már nincs szükségünk egy könyvjelzőre, akkor azt a Delete eljárás hívásával törölhetjük. Paraméterként a törlendő könyvjelző nevét kell átadni.

Ha az összest szeretnénk törölni, akkor ezt egy lépésben a Clear eljárás hívásával tehetjük meg.

Ha nem töröljük a könyvjelzőket, akkor a program futásának végén automatikusan törlésre kerülnek, tehát nem baj, ha nem foglalkozunk a törléssel.

A már létrehozott könyvjelzők nevét egy TStringList típusban lekérdezhetjük a Bookmark property-n keresztül.

A komponens működésének lényege, hogy egy TStringList objektumba eltárolja a létrehozott könyvjelzők neveit, valamint objektumként csatolja minden névhez a könyvjelzőt is. A fenti eljárások pedig ezt a TStringList-et kezelik.