Delphi - Adatbázis tartalomváltozás számláló

forráskód letöltése
Ebben a példában egy olyan komponenst készítünk, mely azon túl, hogy képes egy tetszőleges adatbázis komponenshez kapcsolódni, még az is a képességei közé tartozik, hogy számlálja, hogy ennél az adatbázisnál hány változtatás történik, vagyis hány Post utasítást kap. A mellékelt példaprogram megnyitása előtt a PostCount.pas-ban lévő komponenst telepítenie kell a Delphi alá.

Először is létrehozunk egy DataSet nevű TDataSet típusú property-t. Ezáltal lehetőségünk lesz TTable, de akár TQuery komponens hozzákapcsolásához is. Amikor ez a kapcsolat létrejön, akkor a belső számlálót nullázzuk a Reset eljárást hívásával. Ezt az eljárást a komponensen kívül is meghívhatjuk bármikor, ha a számlálót újra szeretnénk indítani nullától kezdve.

Amikor a kapcsolódás megtörténik, akkor a komponens elkapja az adatbázis komponens AfterPost eseményét, mely minden Post után kerül meghívásra. A komponensben található DoAfterPost eljárás lesz az, mely meghívásra kerül ezek után a Post esetén. Itt már egyszerű a dolog: csupán a belső FCount változó értékét kell növelni eggyel, melyet a későbbiek folyamán a Count property-n keresztül tudjuk kiolvasni.

Amikor változik az FCount értéke, akkor aktivizáljuk a komponenshez létrehozott OnChange eseményt, így ha ezt is felhasználjuk, akkor folyamatosan követhetjük a Post-ok számának növekedését.