Delphi - Form származtatása

forráskód letöltése
Komponens fejlesztéskor megszokott dolog, hogy különféle objektumokat származtatunk egymásból, de az már egy kevésbé ismert és kevésbé megszokott, hogy mindezt Form-okkal is megtehetjük, pedig a TForm is csak egy objektum… Amikor létrehozunk egy Form-ot és arra mindenféle komponenst helyezünk, melyekhez különféle funkciókat rendelünk, akkor az így elkészült objektumot szintén felhasználhatjuk egy újabb objektum, jelen esetben egy másik Form elkészítéséhez.

Ekkor az új objektum természetesen rendelkezni fog mindazzal a lehetőséggel, mellyel az elsőt már felruháztuk.

Ahhoz, hogy ezt megtehessük készítsünk egy Form-ot két nyomógombbal. Az egyik lenyomására jelenjen meg egy üzenet egy A betűvel a másik hatására pedig B betűvel. Ezen kívül más funkcióra most nincs is szükség.

Ezek után válasszuk a File - New menüpontot, majd az aktuális project-ünk nevét tartalmazó oldalt. Ez - ha másképp nem mentettük a projectet - Project1 néven lesz látható.

Ezen a lapon az adott project-ben található Form-ok lesznek láthatóak. Ezek közül egyet választva létrehozhatunk egy új Form-ot úgy, hogy annak a kiválasztott lesz az őse.

Ekkor az új Form máris rendelkezni fog két nyomógombbal és a hozzájuk tartozó funkcióval, melyeket az előbb létrehoztunk. Ha elindítjuk a programot, ezeket máris használhatjuk, pedig a unit forráskódjához még semmit nem írtunk hozzá.

Ha most létrehozunk a Form2 második nyomógombjához egy OnClick eseményt, akkor ott lehetőségünk van egy új funkciót megadni és a B betű helyett mondjuk a C betűt megjeleníteni.

Ezt a lehetőséget kihasználva, ha sok egymáshoz hasonló ablakunk van egy-egy alkalmazásban, akkor nagymértékben gyorsíthatjuk a munkánkat.