Delphi - Saját készítésű Control Panel alkalmazás

1. rész

forráskód letöltése
Ha elindítjuk a Windows Intézőjét és megnézzük a Control Panel-t, számtalan alkalmazást láthatunk benne, melyek általában valamilyen program beállításainak lehetőségét tartalmazza.
Mivel ezek is csak szoftverek ezért ilyet mi is készíthetünk Delphi-ben könnyedén, csupán néhány speciális feltételnek kell megfelelnie az alkalmazásunknak, hogy Control Panel alkalmazásként működjön.
Ebből a cikksorozatból a Control Panel alkalmazás készítés rejtelmeibe vezetjük az Olvasót. A mostani első részből az alapokat ismerhetjük meg. Ha elindítjuk a Windows Intézőjét és megnézzük a Control Panel-t, számtalan alkalmazást láthatunk benne, melyek általában valamilyen program beállításainak lehetőségét tartalmazza.
Mivel ezek is csak szoftverek ezért ilyet mi is készíthetünk Delphi-ben könnyedén, csupán néhány speciális feltételnek kell megfelelnie az alkalmazásunknak, hogy Control Panel alkalmazásként működjön.
Ebből a cikksorozatból a Control Panel alkalmazás készítés rejtelmeibe vezetjük az Olvasót. A mostani első részből az alapokat ismerhetjük meg.

Egy ilyen alkalmazás nem más, mint egy speciális DLL állomány, melynek CPL a kiterjesztése. Miután a New menüponton keresztül létrehoztunk egy DLL-t, a Project options menüpontot választva keressük meg az Application lapot, majd itt a Target file extension-nál írjuk be, hogy CPL. Ettől kezdve a lefordított DLL állomány automatikusan CPL kiterjesztést kap.
Ha már itt tartunk, akkor a Directories/Conditionals lapon az Output directory-t, ha beállítjuk a C:\Windows\System könyvtárra, akkor a project lefordításakor az alkalmazásunk rögtön az itt megadott könyvtárba kerül. Erre azért van szükségünk, mivel a Control Panel alkalmazásokat ide kell elhelyezni.

Tetszőleges ikont úgy tudunk az alkalmazásunkhoz hozzárendelni, hogy készítünk egy erőforrás állományt, melyben elhelyezünk egy ikont, amelyet majd a programból beolvasunk. Ehhez többféle módszert is használhatunk, talán a legegyszerűbb, ha a Tools menüben található Image Editor-t indítjuk és itt létrehozunk egy RES kiterjesztésű állományt, melyben elhelyezünk egy tetszőleges ikont. Utána már csak arra kell figyelni, hogy ezt az erőforrást az alkalmazásunkba is befordítsuk. {$R CPA.RES}

Ha megvagyunk a fordítással, akkor nézzük meg a Control Panel tartalmát, és ha mindent jól csináltunk, akkor találnunk kell benne egy "AS Control Panel" nevű programot, melyet elindítva csupán egyetlen üzenetablak jelenik meg a képernyőn.

Jelen példa programunk csak egyetlen CplApplet nevű függvényt tartalmaz, melyet exportálnunk kell, hogy a Windows megtalálja. Ez nem más, mint az alkalmazásunk üzenetkezelője.

A következő "Saját készítésű Control Panel alkalmazás" cikkben egy komolyabb tudású programot fogunk készíteni.

Saját készítésű Control Panel alkalmazás cikksorozat

Saját készítésű Control Panel alkalmazás - 1. rész

Saját készítésű Control Panel alkalmazás - 2. rész