Delphi - Rendszer menü

2. rész

forráskód letöltése
Az 1. évfolyam 7. számából megtudhattuk, hogy a Form-ok bal felső sarkában található rendszermenüben hogyan tudunk letiltani egy menüpontot.
Ebben a cikkben most azt vizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk ezt a menüt kiegészíteni tetszőleges menüpontokkal, amelyekhez tetszőleges funkciót is rendelhetünk. Az 1. évfolyam 7. számából megtudhattuk, hogy a Form-ok bal felső sarkában található rendszermenüben hogyan tudunk letiltani egy menüpontot.
Ebben a cikkben most azt vizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk ezt a menüt kiegészíteni tetszőleges menüpontokkal, amelyekhez tetszőleges funkciót is rendelhetünk.

A menü kiegészítését a Form OnCreate eseményénél tesszük meg, méghozzá az AppendMenu Win32 API függvényhívással. Elsőként egy elválasztó vonalat szúrunk be, majd ezt követi a menüpontunk.

A WM_SYSCOMMAND üzenet akkor jön létre, amikor a felhasználó a rendszer menü elemei közül választ. Így ezt az eseményt kell lekezelnünk ahhoz, hogy saját menüpontunkhoz funkciót tudjunk rendelni. Az esemény létrejöttekor először ellenőriznünk kell, hogy a kiválasztott menüpont azonosítója megegyezik-e a miénkkel. Ha igen, akkor végrehajthatjuk a kívánt funkciót, ha viszont nem akkor az Inherited kulcsszó megadásával vissza kell adnunk a vezérlést a Windows-nak, mivel ilyenkor egy másik menüpont került kiválasztásra.

Rendszer menü cikksorozat

Rendszer menü - 1. rész

Rendszer menü - 2. rész