Delphi - HTMLHelp készítése és felhasználása Delphi-ből

HTMLHelp 8. rész

forráskód letöltése
A HTMLHelp soron következő fejezetében megtanulhatjuk, hogy miként készíthetünk kereső szolgáltatást a HTMLHelp állományunkhoz, mely részletes keresési lehetőséget tartalmaz a Help teljes szövegére nézve.

A cikkből kiderül még az is, hogy miként hozható létre egy olyan ablak a HTMLHelp-ben, ahová a felhasználó felveheti kedvenc oldalait, hogy azokat a későbbiekben könnyedén megtalálhassa. A mellékelt példaprogram megnyitása előtt a HTMLHelp_6.pas-ban lévő komponenst telepítenie kell a Delphi alá.

Indítsuk el a HTML Help Workshop programot.

Válasszuk a Project lapon a Change project options gombot. A megjelenő dialógus ablakban a Compiler lapon be kell jelölnünk a Full text search mezőt. Ezek után már csak újra kell fordíttatnunk a HTMLHelp állományunkat és a kereső oldal automatikusan létrejön, ahol teljes körű keresést hajthat végre a felhasználó a help-ben található web lapjaink szövegében.

Érdemes ezt rögtön ki is próbálni, mielőtt tovább haladna a cikk olvasásában.

Érdemes ezt azért megtenni, mivel így látni fogja a különbséget az egyszerű és az összetett keresési oldal között. Eddig csupán az egyszerű keresési oldal lett a HTMLHelp-be fordítva. Lehetőség van viszont egy összetettebb keresési lehetőséget nyújtó oldal létrehozására is, ehhez a fentieken túlmenően még két CheckBox-ot be kell állítanunk, hogy ez is létrejöjjön.

Ez a CheckBox szerencsétlenül eléggé eldugott helyen található: a Project lapon a létrehozott ablaknál (Window) duplán kattintva megjelenik a Window Types dialógus ablak.

Itt a Navigation Pane lapon a Search Tab és az Advanced CheckBox-okat kell bejelölnünk és a help-et újrafordítanunk.

Ugyanitt tudjuk beállítani azt, hogy legyen a help-ben kedvencek (favorites) ablak is. Ehhez csak a Favorites tab mezőt kell bejelölnünk.


Fordítás után indítsuk el a help-et és a keresés mezőhöz írjuk be a "rész" szót próbaképpen.

HTMLHelp cikksorozat