Delphi - TFileExec komponens

TFileExec 2. rész

forráskód letöltése
A múlt héten bemutatott TFileExec komponenst fejlesztjük most tovább, kiegészítve a komponens programfuttatási képességeit a következőkkel: az elindított alkalmazásnál beállíthatjuk, hogy hol jelenjen meg a képernyőn és milyen méretben. Továbbá megadható, hogy a komponens generáljon egy eseményt, amikor az elindított program futása véget ér. A mellékelt példaprogram megnyitása előtt a FileExec.pas-ban lévő komponenst telepítenie kell a Delphi alá.

A komponens Software property-ében adhatjuk meg az elindítani kívánt alkalmazás nevét, szükség esetén a teljes elérési útvonallal együtt.

Ha az indítandó programhoz parancssori paramétereket is szeretnénk megadni, akkor ezt a CmdLine property-ben tehetjük meg.

Ha a Wait property igaz, akkor az OnEnd esemény jön létre, amikor a komponens által elindított program futása véget ér.

Ha a UsePosition property igaz, akkor a PosX, PosY property-kben megadott pozíción jelenik meg az elindított program ablaka.

Ha a UseSize property igaz, akkor a PosWidth és PosHeight property-kben megadott szélességgel és magassággal jelenik meg az elindított program ablaka.

A ShowMode property-ben választhatjuk ki az megjelenés módját. Az itt található konstansok megegyeznek a ShowWindow függvénynél használt értékkel. Az swForceMinimize csak Win2000-től kezdve használható.

Végül már csak egyetlen függvény hívására lesz szükségünk, mellyel elindíthatjuk a kívánt programot. Ez pedig az Execute lesz, mely igaz értékkel tér vissza, ha a művelet sikeres volt.

Az Execute szerkesztési időben is meghívható, ha már beállítottuk a property-ket. Ezt a komponensen való dupla kattintással, vagy a jobb gombra előugró menüből az Execute menüpont választásával tehetjük meg.

TFileExec cikksorozat

TFileExec komponens - TFileExec 1. rész

TFileExec komponens - TFileExec 2. rész