Delphi - Rendszer állapot figyelése

forráskód letöltése
Ha nyomon szeretnénk követni, hogy számítógépünkre globálisan ható állapotváltozások mikor következnek be, akkor a mellékel példából megtudhatjuk ennek egyszerű módját.

Ilyen változásokat a SystemParametersInfo függvénnyel idézhet elő bármely program. A help-ben felsorolt számtalan beállítási lehetőség közül bármilyeket figyelhetjük programból. Mellékelt példában arra készítjük fel a programunkat, hogy azt az eseményt figyelje, ha változik a billentyűzési sebesség, illetve a lenyomások közötti késleltetés.

Ezt le is tesztelhetjük: indítsuk el a mellékelt programot, majd a Windows intézőjén keresztül keressük elő a vezérlőpulton belül a billentyűzet beállításait. Itt változtassuk a két fenti értéket, majd az Ok, illetve az Alkalmaz gombok lenyomásakor a programunk ablakának háttere más színű lesz, jelezve, hogy a programunk értesült erről az eseményről.

Amikor a SystemParametersInfo-val érték beállítás történik, akkor a Windows minden programnak küld egy WM_SETTINGCHANGE üzenetet. Itt a paraméterként kapott rekord Flag mezője tartalmazza, hogy mi is változott. Az itt használható konstansok megegyeznek a SystemParametersInfo függvénynél használatos konstansokkal.