Delphi - Ablak részének animált megjelenítése/eltüntetése a TMore komponenssel

forráskód letöltése
Sok szoftvernél találkozhatunk olyan adatbeviteli ablakkal, melynek egy része alapesetben nem látszik. Az ablak ezen részén olyan adatbeviteli objektumok helyezkednek el, melyekre ritkábban van szükség, így nem is kell látnia a felhasználónak addig, míg a Részletek gombra nem kattint.

A mellékelt TMore komponens segítségével igen egyszerűen megvalósíthatjuk az ablakunk két részre osztását és az ablak rejtett részének animált megjelenítését, eltüntetését. A mellékelt példaprogram megnyitása előtt a More.pas-ban lévő komponenst telepítenie kell a Delphi alá.

A komponens használata egyszerű: helyezzük el a Form-on ott, ahol az ablak kettéosztását szeretnénk. A komponensen egy vízszintes vonal jelenik meg szerkesztési időben, hogy látható legyen, hol lesz kettéosztva az ablak. Amikor a program fut, ez a vonal természetesen már nem lesz látható.

A komponens Opened logikai property-ével szabályozhatjuk, hogy látható legyen-e az ablak rejtett része, vagy sem. Ezt akár a programunk szerkesztési idejében is kipróbálhatjuk az Object Inspector-on keresztül.

Az Opened property állításával az Open és a Close eljárást hívjuk meg, mely elvégzi az animált megnyitást, eltüntetést.

A CloseNow eljárás hívásával eltüntethetjük a rejtett részt animálás nélkül, míg az OpenNow segítségével megjeleníthetjük szintén animálás nélkül.

A komponens működése szintén egyszerű: nyitáskor és záráskor egy ciklus segítségével növeljük, illetve csökkentjük a Form Height property-ét.