Delphi - MS Agent

1. rész

forráskód letöltése
Ha használunk MS Office alkalmazásokat és ott telepítve lett a Segédnek nevezett szolgáltatás, akkor már ismerős lehet az a kis animált figura, mely sok, sokszor haszontalan tanáccsal látja el a program felhasználóját, miközben mindenféle esztelenséget művel.

Ezt a kis animált figurát saját alkalmazásainkban is felhasználhatjuk. Leprogramozva, hogy mikor mit is tegyen, felhasználva az összes beépített animációt, de megkérhetjük arra is, hogy beszéljen, szövegként leírt szavakat, mondatokat olvasson fel, vagy egyszerűen csak megjelenítse azt a képernyőn.

Új cikksorozatunk ennek felhasználási lehetőségeit mutatja be. Az MSAgent használatának legfőbb feltétele, hogy az legyen telepítve az adott számítógépre. Ha használjuk az MS Office-t, akkor ez máris megtörtént, de a telepítést mi magunk is elvégezhetjük. Ráadásul az MSAgent egy ingyenes szoftvercsomag, így ha nem lenne még kéznél, akkor a http://www.microsoft.com/msagent oldalról ezt rögtön le is tölthetjük.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy gépünkön megtalálható-e már az MSAgent vagy sem, akkor a C:\Windows\MSAgent, illetve NT esetén C:\WinNT\MSAgent könyvtár meglétét ellenőrizzük.

Minden egyes animált figura képe és minden tudása egy-egy ACS kiterjesztésű állományban kap helyet. Ezekből jó néhányat találhatunk az MS Office CD-jén is, de a fenti web helyről is letölthetünk néhányat.

A Microsoft az alábbi hardver követelményt tünteti fel az MSAgent használatához:

Minimális követelmény:
 • Microsoft Windows® 95, Windows 98, Windows NT® 4.0 (x86)
 • Internet Explorer version 3.02
 • Pentium 100 MHz
 • 16 MB RAM

Ahhoz, hogy az MSAgent-et a Delphi-ben is használni tudjuk, importálnunk kell az ActiveX komponensét. Ezt a következőképpen tehetjük meg: Component - Import ActiveX Control menüpont, majd a listából válasszuk a Microsoft Agent Control 2.0 tételt és kattintsunk az Install gombra, utána már csak az OK gombokat kell nyomkodnunk. Ha minden jól ment az ActiveX palettán létrejött egy TAgent nevű komponens. Amit máris használhatunk:

Egy animált figura megjelenítéséhez először be kell töltenünk azt az ACS állományt, amelyik figurát használni akarjuk. Ehhez a komponens Characters objektumának Load metódusát használhatjuk. Itt első paraméterként meg kell adnunk egy egyedi sztringet, mellyel később azonosítjuk majd a betöltött figurát. Második paraméter az ACS állomány neve.
  Agent1.Characters.Load('AgentChar1',
    'c:\windows\Msagent\Chars\merlin.acs');

Ha a betöltés megvolt, akkor jöhet az animáció:
  with Agent1.Characters.Item['AgentChar1'] do begin
   MoveTo(0, 0, 0);
   Show(0);
   MoveTo(Screen.Width-200, Screen.Height-200, 1);
   Play('Processing');
   Hide(0);
  end;


MS Agent cikksorozat