Delphi - Konzol alkalmazás készítése

forráskód letöltése
A Delphi segítségével létrehozhatunk olyan alkalmazásokat is, melyek nem rendelkeznek grafikus felhasználói felülettel, hanem csak egy DOS ablakban futnak. Az így készült programok továbbra is 32 bitesek.

Ilyen programokat akkor érdemes készíteni, amikor a feladatuk biztosan nem igényel felhasználói beavatkozást és tájékoztatnunk sem kell az elvégzett munka eredményéről. Ilyen lehet például egy olyan alkalmazás, mely a gép indulásakor fut és egy állományba feljegyzi az aktuális dátumot és időt, így nyomon követhetjük, hogy a gép mikor lett bekapcsolva, illetve újra indítva. Konzol alkalmazást a Delphi 5-től kezdődően a következő módon hozhatunk létre: válasszuk a File - New menüpontot, majd a Console Application elemet. Ekkor létrejön egy új project, mely csak a DPR állományból áll és ennek tartalma az alábbi:
program Project1;
{$APPTYPE CONSOLE}
uses SysUtils;
begin
  // Insert user code here
end.
Ha régebbi Delphi verziót használunk, akkor a fenti kódot manuálisan kell előállítanunk.
Ehhez nyissunk egy új alkalmazást (File - New Application), majd töröljük az automatikusan létrejött Form-ot (Project - Remove From Project). Nyissuk meg a DPR állományt szerkesztésre (Delphi 3: View - Project Source; Delphi 4: Project - View Source), majd a fent látható forráskódra cseréljük ki a már ott lévőt.

Mivel a konzol alkalmazásunk nem tartalmaz grafikus felületet, így persze a Delphi komponenseit sem tudjuk feltenni sehova. Ha például szükségünk lenne adatbázis kezelésre, akkor hozzunk létre egy TDataModule-t. Itt elhelyezhetjük a szükséges adatbázis kezelő komponenseinket (TDataBase, TTable).

Mellékelt példa minden indulásakor egy C:\_dso.start.txt állományba beírja az aktuális dátumot és időpontot.