Delphi - Master-detail adatbázis pár exportálása MS Word-be

forráskód letöltése
Lapunk harmadik számában már foglalkoztunk egy adatbázis exportálásával Word-be. Most azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan lehet egy master-detail kapcsolatban lévő adatbázis párt exportálni egy MS Word dokumentumba. Lapunk harmadik számában már foglalkoztunk egy adatbázis exportálásával Word-be. Most azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan lehet egy master-detail kapcsolatban lévő adatbázis párt exportálni egy MS Word dokumentumba.

Mellékelt példaprogram használatához hozzon létre egy ASTESZT15 nevű aliast. Ez mutasson arra a könyvtárra, ahová a példaprogramot helyezte.

A példa kedvéért létrehoztunk egy kis számlázó programot, persze funkcióiban és adatbázis szerkezetét tekintve korántsem nevezhető kész, komplett számlázó programnak, de itt nem is ez volt a cél.

Adott négy adatbázis:

1. Szla.dbf. Itt találhatók a számla fejlécének adatai. A vevőre egy kóddal hivatkozunk, mely a Vevo.dbf-re mutat.

2. Szlatet.dbf. Itt az adott számla tételei kapnak helyet. Ez az adatbázis áll master-detail kapcsolatban a Szla.dbf-el. Minden tételben egy kóddal hivatkozunk az adott termékre, mely a Termek.dbf-re fog mutatni.

3. Vevo.dbf. Itt tároljuk a vevő adatait.

4. Termek.dbf Itt tároljuk a termékek adatait.

A feladat pedig a következő: készítsünk egy olyan Word dokumentumot, melyben egy adott számla összes adatát kiírjuk.

Ezt úgy oldjuk meg, hogy a számla dátumaihoz, illetve tételeihez egy-egy táblázatot hozunk létre, az összes többi adatot pedig csak egyszerű szövegként küldjük át.

A számla tételeinél az ÁFÁ-s árat természetesen számítjuk, mivel az nincs is az adatbázisban tárolva.