Delphi - MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből

2. rész

Cikksorozatunk második részében az MS SQL adatbázis-kezelő rendszer követelményeit és annak telepítését, frissítését egy korábbi verzióról tekintjük át. Rendszer követelmények

Az SQL Server 7 futtatásához egy Intel (vagy azzal kompatibilis) alapú rendszerre, vagy DEC Alpha (vagy azzal kompatibilis) alapú rendszerre van szükség. Az Enterprise változat memóriaigénye legalább 64MB, más kiadások ennél kevesebbel is beérik. Ha mindent telepíteni akarunk, 180MB merevlemez területre lesz szükségünk. Az Enterprise változat operációs rendszer 'igénye' Windows NT Server Enterprise Edition 4.0 SP4. A Standard verzió a Windows NT Server 4.0 SP4-et szereti látni maga alatt, a Desktop változat mind Windows NT Workstation 4.0 SP4-en, mind Windows 95/98 operációs rendszereken fut. Mindegyik igényli azonban a Microsoft Internet Explorer 4.01 SP1-et.

Az SQL Server szolgáltatásai (MSSQLServer, SQLServerAgent) egy bejelentkezési fiók (user account) jogosultsági környezetében futnak. Ezért még installálás előtt célszerű létrehozni egy ilyet. Ez az account (bejelentkezési fiók) lehet Local system, Local user vagy Domain user típusú. Hálózati jogosultsággal csak az utóbbi rendelkezik, ezért SQL Serverek közti interakciók végrehajtásához a Domain user típusú account szükséges. (Ilyen tevékenység például a replikáció, hálózati meghajtóra történő backup, az SQL Server Agent levélküldési funkciója.)

Még a telepítés előtt el kell döntenünk, hogy milyen karakterkészletet, sorbarendezést és Unicode rendezést állítunk be. Ezeket a telepítés során kell kiválasztanunk, és későbbi módosításuk meglehetősen körülményes, gyakorlatilag újra kell építeni az adatbázisunkat és visszatölteni az adatokat.

A karakterkészlet (vagy code page) a jelek azon halmaza, amiket az SQL Server karakter alapú mezeinek kitöltéséhez igénybe vehetünk. Minden karakterkészlet 256 értéket tartalmaz. Az első 128 érték minden készletben ugyanaz, a második 128 karakter tartalmazza a nyelv specifikus betűket és jeleket. Az SQL Serverben a következő karakterkészletek választhatók.

Code page Leírás
 • 1252 ISO karakterkészlet (Egyéb elnevezések: ISO-8859-1, Latin 1, ANSI), kompatibilis a windows operációs rendszerek ANSI karakterkészletével.
 • 850 Többnyelvű karakterkészlet, az amerikai kontinens nyelvei és a legtöbb európai nyelv számára.
 • 437 U. S. English
 • 874 Thaiföldi
 • 932 Japán
 • 936 Kínai (egyszerűsített)
 • 949 Koreai
 • 950 Kínai (hagyományos)
 • 1250 Közép-európai karakterkészlet. Magyar nyelvű adatbázisokhoz ezt kell használni. A telepítés folyamán ez az alapértelmezett kódlap.
 • 1251 Cirill
 • 1253 Görög
 • 1254 Török
 • 1255 Héber
 • 1256 Arab
 • 1257 Balti

A sorbarendezés megadásával meghatározhatjuk, hogy a lekérdezések eredményhalmazát hogyan rendezze az SQL Server megjelenítéskor. Ugyanakkor a lekérdezések végrehajtásakor is számtalanszor van rá szükség, hogy két karakterlánc egyenlőségét eldöntsük. A sorbarendezés megadásával ehhez definiálunk szabályokat. Case-insensitive esetben a nagybetű és a kisbetű között nincs különbség (A=a). Accent-insensitive esetben az ékezetes és ékezet nélküli betűk között nincs különbség (a=á). Bináris rendezéskor az egyes karakterek a karakterkészletben meghatározott sorszámuk szerint rendeződnek. Ez a leggyorsabb rendezési mód. Magyarországon a 'Hungarian dictionary order, case insensitive' sorrendet érdemes választani.

Az Unicode rendezés a Unicode típusú adatok sorbarendezését határozza meg. Ez nem ugyanazt jelenti, mint a sorbarendezés, de ajánlott ugyanazokat a paramétereket választani a beállításánál, tehát Magyarországon a 'Hungarian, case insensitive' beállítást.


Telepítés és az SQL Server szolgáltatás futtatása

A telepítés akár a CD-ről, akár hálózati meghajtóról futtatható. A telepítéshez Adminisztrátori jogosultság szükséges.

A telepítés indítása után be kell írnunk a felhasználó nevét, a cég nevét és a sorozatszámot. Ezeket a mezőket kötelező kitölteni. Ha már van korábbi verziójú SQL Server a gépen, a telepítő megkérdi, hogy a telepítés után indítsa-e az SQL Server Upgrade Wizard-ot; válaszoljunk Yes-t. Ezután három telepítés-típus közül választhatunk.
 • Typical: Az SQL Server mellé feltelepül az összes kezelőeszköz és a Books Online. A legtöbb felhasználónak ez a telepítési mód ajánlott. A telepítő a telepítés során nem kérdez rá mindenre.
 • Minimum: Azt a legkisebb konfigurációt telepíti, ami még szükséges az SQL Server futtatásához. Nem telepíti a dokumentációt, a menedzsment eszközöket, az upgrade eszközöket.
 • Custom: A Typical telepítési mód beállításait kínálja, amit módosíthatunk.


Ez után meg kell határoznunk, hogy a programok hova települjenek. Tömörítést használó fájlrendszert nem adhatunk meg az adatállományok céljaként. Ezután kell beállítanunk az előző szakaszban már tárgyalt karakterkészletet, sorbarendezést és Unicode rendezést. A következő képernyőn ki kell választanunk, hogy mely hálózati könyvtárak települjenek. A hálózati könyvtárak szolgálnak az SQL Server és az ügyfél-alkalmazások közti kommunikáció lebonyolítására. Egyszerre több ilyen könyvtárat is telepíthetünk, alapértelmezés szerint mind települ. A hálózati könyvtárakat (Net-Library) a Server Network Utility-vel tudjuk később konfigurálni. Alapértelmezett könyvtár a Named Pipes.

Ez után kell az SQL Server szolgáltatásaihoz felhasználói fiókot rendelnünk.
A telepítés befejezése után az SQL Server azonnal használható, nem szükséges a számítógépet újraindítani.

Ha el kell távolítanunk az SQL Servert gépünkről, válasszuk a Start menüből a Microsoft SQL Server 7.0 szakasz Uninstall SQL Server 7.0 pontját.
Telepítéskor célszerű a szolgáltatások automatikus indítását kiválasztani, így a számítógép indulásakor azok is elindulnak. Ellenkező esetben nekünk kell elindítanunk. Ezt megtehetjük az Enterprise Manager-ben, a Service Manager-ben, illetve a Control Panel Services programjával. Mint minden szolgáltatást, az SQL Server szolgáltatásait is lehet parancssorból indítani: net start mssqlserver, net start sqlserveragent.


Frissítés korábbi verziókról

Lehetőségünk van korábbi (6.x) verziókról frissíteni, ehhez az SQL Server Upgrade Wizard-ot kell használnunk. A wizard frissíteni fogja az összes adatbázist a benne lévő adatokkal együtt, átveszi a replikációs beállításokat, az SQL Executive beállításait illetve az SQL Server 6.x konfigurációs beállításait. A frissítés után két SQL szerver installáció lesz a gépünkön, egy SQL Server 7.0 és egy SQL Server 6.x. A régebbi verzió is működni fog, az adatbázisok egymástól függetlenek. Tehát a wizard a régi SQL Servert nem távolítja el, ha már nincs rá szükség, magunknak kell törölnünk a meghajtóról.

Frissítés előtt célszerű ellenőriznünk a számítógépet, hogy az SQL Server 7.0 hardverkövetelményeinek is eleget tesz-e. Továbbá elegendő helyet kell biztosítani a keletkező adatbázis és log állomány számára.

Ha frissítés után meg is tartjuk a régi SQL Server-ünket, a gépen egyszerre csak az egyiket futtathatjuk. A frissítés után az új verzió lesz aktív. Ha a régit szeretnénk használni, át kell kapcsolnunk a Microsoft SQL Server-Switch alkalmazás indításával, vagy akár parancssorból a vswitch.exe indításával.

MS SQL cikksorozat

MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 1. rész

MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 2. rész

MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 3. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 4. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 5. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 6. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 7. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 8. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 9. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 10. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 11. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 12. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 13. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 14. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 15. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 16. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 17. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 18. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 19. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 20. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 21. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 22. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 23. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 24. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 25. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - 26. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - MS SQL 27. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - MS SQL 28. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - MS SQL 29. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - MS SQL 30. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - MS SQL 31. rész
MS SQL adatbázis kezelés Delphi-ből - MS SQL 32. rész