Delphi - Dátumfigyelő komponens

forráskód letöltése
Ha egy alkalmazásunk használhatóságánál szeretnénk időkorlátot szabni oly módon, hogy egy általunk megadott dátum után már ne induljon el a program, akkor a mellékelt TDateAlert komponens segítségével ezt egyszerűen megtehetjük. A mellékelt példaprogram megnyitása előtt a DateAlert.pas-ban lévő komponenst telepítenie kell a Delphi alá.

A komponens használatához állítsa be a kívánt dátumot a Date property-be.

Célszerű a komponenst a fő Form-ra helyezni, így amikor ez megjelenik a program indulásakor, a komponens ellenőrzi, hogy a rendszer dátuma nagyobb-e, mint a megadott dátum. Ha igen, akkor jön létre az OnAlert esemény. Itt egy Terminate nevű logikai típusú paramétert is kapunk. Ha ennek igaz értéket adunk, akkor ezzel bezárjuk az alkalmazásunkat. Hamis érték esetén a komponensnek nincs semmi további hatása programunkra, ekkor nekünk kell gondoskodnunk a megfelelő funkciókról. A Terminate paraméter alapértelmezett értéke igaz, így ha nem adunk neki semmilyen értéket az eseménykezelőben, akkor ezzel a programunk futása be is fejeződik.

A komponens megvalósításához azt a trükköt használjuk fel, hogy minden egyes TComponent-ből származó objektumnak van egy Loaded nevű eljárása, mely meghívásra kerül miután a komponens betöltésre került, vagyis pont akkor, amikor a programunk elindult és megjelent az a Form, amelyen a komponens helyet kapott.