Delphi - TActionList komponens

3. rész

forráskód letöltése
A Delphi 4.0 újdonsága a TActionList komponens. Ebben a fejezetben azt mutatjuk be, hogy hogyan lehet az előre elkészített, ún. Standard Action-okat felhasználni. Ezek segítségével csupán néhány kattintás után máris működőképes programunk van, mivel a kódolási rész már elvégzésre került, nekünk csak fel kell használnunk azt. A Delphi 4.0 újdonsága a TActionList komponens. Ebben a fejezetben azt mutatjuk be, hogy hogyan lehet az előre elkészített, ún. Standard Action-okat felhasználni. Ezek segítségével csupán néhány kattintás után máris működőképes programunk van, mivel a kódolási rész már elvégzésre került, nekünk csak fel kell használnunk azt.

Ennek bemutatására létrehozunk egy MDIForm, illetve MDIChild Form-ot.

Az MDIForm-ra elhelyezünk egy menürendszert. Itt az "új ablak" menüponttal tudunk létrehozni egy-egy MDIChild Form-ot. Hogy könnyebben megkülönböztethessük egymástól az MDIChild ablakokat, mindegyiket más színnel és fejléccel hozzuk létre.

Ha szeretnénk programunkban olyan funkciókat elhelyezni, amely a Child ablakok elrendezését szolgálja, akkor eddig ezt csak úgy tehettük meg, hogy létrehozunk hozzá néhány menüpontot (Bezárás, Ikonok elrendezése, Mozaikszerű elrendezés, Egymás melletti elrendezés), majd ezen menükhöz hozzáírjuk a szükséges kódot, amely elvégzi mindezt.

Az egyszerűbb megoldás kedvéért inkább helyezzünk el egy TActionList komponenst az MDIForm-on. Kattintsunk duplán rajta, ekkor megnyílik a ActionList szerkesztő. Itt a Ctrl + Ins lenyomására egy listából kiválaszthatunk előre definiált cselekményeket. Vegyük fel az összes TWindow-al kezdődőt. Ha ez megvan, akkor már nincs más dolgunk, csak annyi, hogy a TMainMenu komponens menüszerkesztőjét megnyitva, mindig egy-egy új menüpontnál az Action property-nél kiválasztunk egy-egy TAction-t a listából és ezzel készen is vagyunk, a programunk használható.

TActionList cikksorozat